Energia termica nu se va scumpi in Capitala, dupa ce Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat subventionarea pretului gigacaloriei.

Sorin Oprescu a anuntat insa ca, in cazul in care ELCEN va decide o alta marire a pretului gigacaloriei, Primaria nu o va mai putea suporta.

Oprescu a mai spus ca anul trecut Guvernul nu a mai dat cele 170 milioane de lei pentru compensarea pretului gigacaloriei, dupa ce ordonanta care prevedea acest lucru a fost modificata, in sensul ca Guvernul nu mai are obligatia sa acopere compensarea, ci doar "o poate acoperi".

Suma necesara pentru a subventiona cresterea pretului gigacaloriei este de circa 90 de milioane de lei, aceasta adaugandu-se celor aproximativ 450 de milioane de lei pe care Primaria Capitalei ii platea anual.

Pe 12 ianuarie, in urma intalnirii cu primarii celor sase sectoare ale Capitalei, Sorin Oprescu anunta ca municipalitatea va suporta in totalitate cresterea pretului gicacaloriei, acesta ramanand neschimbat la consumator, a declarat. Oprescu a precizat ca suma necesara pentru a subventiona cresterea pretului gigacaloriei este de circa 100 de milioane de lei, fiind gasite resurse financiare in bugetul PMB, dupa ce, cu doar o zi inainte declarase ca Primaria Capitalei nu va putea, din datele preliminare, sa acopere integral cresterea pretului gigacaloriei.

"Am informat ca acceptam cresterea de 8,3% stabilita de ANRE, respingand cererea initiala a ELCEN de crestere a pretului cu 22,1%", a declarat Sorin Oprescu. Astfel, bucurestenii vor plati si in iarna aceasta un pret de 119 lei pentru gigacalorie. Pretul de tarifare al gigacaloriei a fost, in sezonul rece 2008/2009, de 248 de lei/gigacalorie, din care populatia platea doar 119 lei, datorita subventiilor asigurate de municipalitate.

Pe 4 ianuarie, Primaria Capitalei anunta ca nu primise, pana la acea data, nicio comunicare oficiala in legatura cu decizia de majorare a pretului gigacaloriei pentru Bucuresti, specificand ca imediat dupa primire se va face o analiza si va anunta o decizie in acest sens.

"Pana in prezent, nu s-a primit la sediul Primariei Capitalei nicio comunicare oficiala in legatura cu decizia de majorare a pretului gigacaloriei pentru municipiul Bucuresti. Imediat ce se va primi anuntul oficial, primarul general, Sorin Oprescu, va face o analiza impreuna cu RADET si ceilalti factori responsabili in domeniu si va anunta o decizie in legatura cu eventuala crestere a subventionarii gigacaloriei de catre Primaria Municipiului Bucuresti", se arata in comunicatul emis pe 4 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.