Peste o mie de persoane retinute la Baneasa si Magurele, o suta de morti (patru recunoscuti oficial), 18 raniti prin impuscare, 746 de raniti (recunoscuti oficial). Acesta este bilantul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Asociatia "21 Decembrie 1989", Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), Liga pentru Apararea Drepturilor Omului (LADO), Initiativa R, Comitetul de Criza "Actiunea" si reprezentantii Ligii Studentilor 1990, au incercat, ieri noi demersuri pentru solutionarea dosarului Mineriada, sustinand ca sunt dovezi de netagaduit privind implicarea fostilor guvernanti in evenimentele din 13-15 iunie 1990.

In opinia AFDPR, exista riscul ca, profitandu-se de actuala situatie politica, dar si de problemele generate de inundatii, sa se incerce "ingroparea cercetarilor privind "Mineriada" din iunie 1990". Asociatia va monitoriza declaratiile oamenilor politici cu privire la stadiul anchetelor aratand ca "isi va pune, cu gandul la alegerile anticipate, in valoare forta electorala, 500.000 de voturi, care nu vor fi acordate celor care sunt nostalgici dupa vechile structuri comuniste".

LADO, prima organizatie care, la data de 28 iunie 1990, a sesizat Parchetul Militar cu privire la evenimentele din Piata Universitatii, nu a primit nici astazi un raspuns clar cu privire la cei ce se fac vinovati de acestea. "Oricati oameni bine intentionati ar fi la Parchet, nu se va stabili adevarul cata vreme autorii morali ai represaliilor sangeroase de atunci nu vor fi adusi in fata justitiei.

In primul rand, pe Ion Iliescu, vazut de o tara intreaga cum multumea minerilor, hoardelor inarmate cu bate confectionate in judetul Arges, deci actul premeditat era evident", a declarat Nicolae Stefanescu-Draganesti, presedintele LADO. In 12 iunie 1990 Consiliul Superior de Conducere al Ministerului de Interne, la propunerile primului adjunct al ministrului si sefului IGP, hotaraste dislocarea unui numar impresionant de forte pentru "degajarea Pietei Universitatii", disproportionat fata de numarul manifestantilor care ramasesera in zona (1400 de militari ai MI).

Tergiversarea anchetei dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu are alt motiv decat politic, au spus reprezentantii asociatiilor, de vreme ce procurorii au avut destul timp la dispozitie si un material urias pentru finalizarea cercetarilor. De altfel, in acele zile, pentru cei retinuti si dusi la Magurele s-au gasit 40 de procurori care sa-i ancheteze. "Aici au fost ani in care dosarele au fost in stadiul de nelucrare, desi exista indicii clare despre autorii morali ai mineriadei, cei care au dat comenzi structurilor militare si civile, serviciilor secrete etc.", au aratat reprezentantii Ligii Studentilor 1990.

Pe de alta parte, desele divergentele intre asociatii (spre exemplu, intre "21 Decembrie 1989" si "Victimele Mineriadelor 1990-1991") nu fac decat sa scada credibilitatea si eficienta demersului, teoretic comun, de solutionare a dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.