Comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner (foto), a declarat ieri ca guvernul poate solicita Comisiei Europene sprijin financiar pentru contracararea efectului inundatiilor, una dintre variante fiind apelarea la fondul de solidaritate. Oficialul a subliniat insa ca procesul este de durata. "Exista reguli foarte stricte pentru a accesa fondul de solidaritate. Guvernul trebuie sa inainteze un dosar, in termen de zece saptamani de la producerea daunelor", a precizat Hubner. "Este necesara o evaluare precisa a pagubelor" a adaugat comisarul, precizand ca oficialii europeni sunt constienti de consecintele tragice ale inundatiilor din Romania.

O alta varianta ar fi restructurarea fondurilor de pre-aderare de care Romania beneficiaza in acest moment, astfel ca o parte din bani sa fie transferati in acest scop. Hubner, care a apreciat ca vor fi necesare investitii masive pentru refacerea infrastructurii, a spus ca a discutat cu premierul Tariceanu despre posibilitatile de a obtine asistenta financiara comunitara pentru inundatii. Hubner nu a dat detalii privind sumele care ar putea fi dislocate in acest scop sau durata solutionarii dosarului. Primul ministru a afirmat miercuri, in timpul unei vizite fulger in zonele calamitate, ca guvernul ar putea cere sprijin financiar international pentru a iesi din criza provocata de inundatii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.