Termometrele din orasul covasnean Intorsura Buzaului au inregistrat luni dimineata cea mai scazuta temperatura din tara, minus 34,4 grade. Meteorologii de serviciu au declarat ca gerul se va mentine iar temperaturile vor mai cobori sub 30 de grade pana miercuri. La Sfantu-Gheorghe se inregistreaza minus 29 de grade.

Orasul Intorsura Buzaului, sau "mica Siberie" cum ii mai spun localnicii, este cunoscut pentru temperaturile extrem de scazute care se inregistreaza pe durata iernii. In urma cu trei ani, oamenii din Intorsura au cunoscut si temperaturi de pana la minus 37 de grade Celsius, intr-o noapte de februarie. Aceasta a fost cea mai geroasa noapte din istoria statiei meteo din zona, inaugurata in 1939.

Autoritatile din judetul Covasna indeamna oamenii sa nu petreaca prea mult timp pe strazi. Cei mai expusi la frigul de afara sunt oamenii fara adapost, motiv pentru care conducerea Directiei de Asistenta Sociala din Sf.Gheorghe a amenajat la adapostul de noapte din oras un loc si pentru restul zilei. Zilnic, intre orele 12.00 si 14.00, se va oferi ceai cald gratuit la cantina sociala din oras. In plus, patrulele Politiei Comunitare au sarcina de a duce la caminul social oamenii fara adapost sau persoanele gasite inghetate pe strazi.

In judetul Bistrita-Nasaud, temperaturile au scazut, in dimineata zilei de luni, pana la minus 23,2 grade Celsius la Straja, punct de masurare situat la baza Pasului Tihuta, acestea fiind cele mai scazute temperaturi de pana acum, potrivit NewsIn.

In urmatoarele nopti, in judetele Covasna, Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Brasov si Harghita se vor inregistra temperaturi extreme, cu valori minime ce vor cobori sub - 26 de grade. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis duminica cod portocaliu pentru aceste judete, aratand ca in aceste zone temperatura ar putea cobori pana la minus 31 de grade Celsius.

In Capitala, temperaturile au scazut pe timpul noptii de duminica spre luni pana la -21 grade celsius, cea mai scazuta temperutura din aceasta iarna inregistrata la statia meteo de la Afumati. Din cauza gerului, ambulantele au avut o noapte aglomerata. Meteorologii anunta ca vremea se va ameliora abia miercuri, cand temperaturile vor urca doar pana la 0 grade celsius.

Codul portocaliu de ger se mentine pentru nord-estul si centrul tarii in noaptea de luni spre marti

Administratia Nationala de Meteorologie
(ANM) a prelungit avertizarea de cod portocaliu de ger pentru noaptea de 25/26 ianuarie in judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Brasov, Harghita si Covasna, unde temperaturile minime vor cobori sub minus 26 grade Celsius. De asemenea, ANM mentine si atentionarea de cod galben pentru intervalul 25 ianuarie, ora 11:00 - 27 ianuarie, ora 08:00.

In estul, sudul si centrul tarii vremea se va mentine geroasa, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor, astfel incat temperaturile minime nocturne se vor incadra in general intre -25 si -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.