O replica a statuii lui Vladimir Ilici Lenin va fi dezvelita in Piata Presei Libere maine, la ora 11.
Aceasta manifestare pune bazele unui proiect mai amplu, care va avea ca punct final crearea unui Muzeu al Statuilor Comuniste. Proiectul ii apartine artistei Ioana Ciocan.

“Ciocan vs. Ulyanov” este un demers artistic care se alatura manifestarilor comemorative legate de sfarsitul comunismului in Europa de Est. "Seria de evenimente a debutat la New York cu <<Performing Revolution in Central and Eastern Europe>> si a continuat cu impresionantul proiect <<Euro Domino Berlin>> care a reiterat caderea Zidului Berlinului. Proiectul meu este un manifest impotriva negarii istoriei: ne place sau nu, comunismul a amprentat definitiv mentalul social al Estului. E un demers impotriva ignorantei, nu o comemorare a lui Boris Cargea (autorul statuii originale) sau a lui Lenin (nascut Ulyanov). Statuia este o replica - NU o copie a statuii executate de Boris Caragea. E vorba de o recuperare a memoriei colective. Asadar, proiectul meu este un demers independent si cu conotatii strict artistice, nu politice", explica artista pentru 9am.ro.

„Inima statuii este din polistiren, iar corpul monumentului este confectionat din materiale neconventionale, pe care nu vreau sa le dezvalui inca“, a spus artista. Lucrarea va fi amplasata temporar pe soclul vechi din fosta piata Scanteii”, a declarat autoarea pentru Adevarul de Seara.

Ioana Ciocan este artist vizual si lector la Universitatea de Arta din Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.