Medicii de familie vor acorda serviciile medicale contractate cu casele de asigurari de sanatate pe baza unei programari telefonice sau prin alte mijloace, efectuata cu doua zile lucratoare inainte de data dorita, potrivit unui ordin publicat spre dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Conform ordinului, asistenta medicala ambulatorie cuprinde toate cabinetele medicale aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, in conditiile Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, indiferent de forma lor de organizare, care asigura asistenta medicala primara, in ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice si de medicina dentara si in asistenta medicala de recuperare-reabilitare a sanatatii.

Pentru realizarea programarii telefonice a serviciilor medicale, in conditiile prezentului ordin, cabinetele au obligatia sa afiseze la loc vizibil numarul de telefon la care se pot efectua programarile. Toate programarile se vor consemna in evidentele primare existente la nivelul cabinetului medical, se mai arata in ordin.

In asistenta medicala primara se va lua in considerare, pentru programari, programul zilnic de activitate al medicului, in conditiile unui timp mediu pentru o consultatie de 15 minute.

In situatia in care bolnavul sau cabinetul medical nu pot respecta data si ora programata, va exista obligatia de a anunta cu cel putin o zi inainte de data stabilita pentru programare.

De la prevederile ordinului fac exceptie situatiile de urgenta medico-chirurgicala, cabinetele medicale din mediul rural sau cele paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afectiune acuta.

"Este necesar sa se faca programari, telefonice sau prin alte mijloace, pentru ca pacientul sa nu mai fie nevoit sa astepte la cabinet. Este o masura de eficientizare cat se poate de civilizata. Ramane sa analizam cu atentie care sunt obligatiile in acest sens care sunt impuse prin ordinul de ministru publicat pentru dezbatere", a precizat, pentru NewsIn, secretarul general al Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti, dr. Sandra Alexiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.