Plenul Parlamentului a respins joi amendamentul prin care se propunea majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, dupa ce propunerea opozitiei, ca exprimarea votului pentru acest amendament sa se faca prin vot nominal, a cazut.

Pentru amendament s-au inregistrat doar 149 de voturi "pentru", in timp ce 186 de parlamentari au votat "impotriva". Amendamentul prevedea cresterea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, cu aplicare incepand cu data de 1 ianuarie 2010.

Anterior fusese respinsa si o cerere a grupurilor PSD-PNL de vot nominal asupra acestui amendament.

Potrivit NewsIn, fostul ministru al Muncii, deputatul Marian Sarbu, a declarat ca PSD nu va vota bugetul asigurarilor sociale, deoarece acesta este "oarecum prizonier" al unor acte normative si nu s-a "aplecat" la ideea de buget consolidat.

Inaintea votului asupra cererii de vot nominal, deputatul PSD Adrian Solomon, initiator al amendamentului de majorare a punctului de pensie, a luat cuvantul pentru sustinerea amendamentului, dar presedintele sedintei de plen, Roberta Anastase, i-a intrerupt acestuia microfonul dupa cateva minute, acuzandu-l ca discursul sau nu este la obiect si isi jigneste colegii.

Solomon declarase ca PDL isi luase deja "biletele de avion", pentru a nu vota majorarea punctului de pensie, si a criticat bugetul, spunand ca Emil Boc se aseamana cu "Lacusta Voda", dupa ce un parlamentar PDL declarase mai inainte ca primul ministru poate fi comparat cu Stefan cel Mare.

"Acum stati cu spatele la poporul roman, pentru ca nu v-a dat prezidentul Traian Basescu ordin sa stati cu fata. Eu vreau, si daca e nevoie, chiar sa va anulati biletele de avion si sa mai ramaneti aici pana veti da tuturor celor din colegiul vostru care sunt pensionari dovada credintei dumneavoastra fata de votul lor. Nu cred ca toti cei de aici va puteti ascunde ca niste lasi in spatele unei maini ridicate", a declarat in plen Adrian Solomon, inainte de a fi intrerupt de Roberta Anastase.

Solomon a continuat insa, pana in momentul in care Anastase i-a intrerupt microfonul si i-a transmis ca, daca nu se va intoarce la locul sau, va ruga chestorii sa intervina.

"Iata ca din ceea ce trebuia sa fie bugetul lui Stefan cel Mare, n-a mai ramas nimic, prin urmare nu putem sa credem ca domnul Emil Boc mai este Stefan cel Mare, dar gasim in istorie un alt Stefan, pe Stefan Lacusta, in vremuri de foamete pentru moldoveni. Si iata-l pe Lacusta Voda, care vine in fata dumneavoastra si va propune astazi, dragi romani, sa muriti de foame", a mai spus Solomon, inainte ca Roberta Anastase sa ii inchida microfonul.

Deputatul PSD Ioan Cindrea a intervenit la randul sau, declarand ca taierea microfonului unui initiator al amendamentului este de "neadmis", fiind un fapt in premiera in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.