Romanii l-au ales pe Mihai Eminescu sa fie poet national, a spus academicianul Eugen Simion, raspunzand intrebarii unei dezbateri organizate la Muzeul Literaturii Romane, sub egida Academiei Romane, cu titlul "Este Eminescu poet national?".
"Cultura romana este o cultura de poeti. Eminescu este iubit, este citit, romanii tin la Eminescu. Desigur, este un fel de mitizare, iar unii sunt foarte enervati de aceasta chestiune, dar in spatele mitului este o mare creatie", a spus Eugen Simion, presedintele sectiei de Filologie si Literatura a Academiei Romane, dupa cum relateaza NewsIn.

Monseniorul Ioan Robu, prezent si el la dezbatere, a povestit ca, la prima audienta pe care a avut-o la Papa Ioan Paul al II-lea, primele trei cuvinte ale Suveranului Pontif au fost "Romania, Eminescu, Bucuresti".

Criticul Daniel Cristea Enache a adus cateva argumente in sprijinul tezei "Eminescu, poet national", poetul inventand un limbaj artistic si, totodata, reinventand limba romana. "In Eminescu avem o limba purificata, neafectata de trecerea timpului si a vremurilor, smulsa din contemporaneitate".

Eminescologul Mihai Cimpoi a amintit ca in istoriile literare ale altor tari, poetii nationali ocupa un rol central. In Germania, de pilda, care nu poate fi numita o "cultura mica", Goethe are un capitol distinct, "Poet si ganditor national".

Aceasta intalnire a avut loc in contextul in care, vineri, 15 ianuarie, se implinesc 160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.