Adrian Lobontiu, unul dintre cei mai celebri medici romani la nivel international, publica pe Voxpublica.ro un articol in care analizeaza sistemul de sanatate american, in raport cu ceea ce se intampla in Franta si Romania, pe acelasi plan.

“Sunt complet bulversat : « In 2009 un american a decedat la fiecare 30 de minute pentru ca nu a dispus de nici o asigurare medicala. Acesta este sistemul de sanatate al SUA, comparabil cu cel al unei tari in curs de dezvoltare… »”, scrie mediucul roman.

“Pana la urma, care e filozofia si principiul de baza al sistemului de sanatate american? Este un sistem sistem dominat de patroni : 60% din populatie este acoperita de sistemul de asigurari patronal, la fel ca si asigurarile « mutuale » in Franta”. Din acest motiv, in SUA, “47 de milioane de americani (dintre care 8 milioane de copii !) sunt in prezent lipsiti de orice acoperire sau asigurare medicala. SUA este astazi singura tara industrializata de pe Planeta care nu garanteaza intr-o maniera sau alta, nici o asigurare de sanatate propriilor ei cetateni”.

O astfel de concluzie conduce la o reflectie trista. De aceea, un astfel de sistem, pentru Romania nu reprezinta un bun model. Insa paralele si comparatiile internationale “au rolul de ne inspira, de a ne inarma cu idei noi, de a intelege ce poate sa mearga si ce nu. Si de a trage concluziile necesare”.

Lobontiu apreciaza sistemul medical francez: “In acest sens, sistemul francez a demonstrat ca este posibil ca toata populatia sa fie asigurata, fara insa a elimina complet sistemul de asigurari private. Ceea ce deja reprezinta o lectie importanta”.

“Si totusi, cat de mult conteaza: In ce regiune de pe aceasta Planeta te afli, din ce clasa sociala faci parte, la ce spital te adresezi, pe mainile carui medic ajungi. Este realitatea pura”, scrie medicul roman.

Intregul articol, care poate de altfel sa ofere o privire de ansamblu foarte clara cu privire la inechitatile evidente pe care le traiesc oamenii apartinand unor categorii sociale diferite, poate fi accesat in intregime aici.

Linkuri utile:
Romanul care i-a invatat pe spanioli cum sa opereze fara varsare de singe
Un roman la Paris: Dr. Adrian Lobontiu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.