Odata cu trecerea timpului, pielea isi pierde elasticitatea, insa nu doar din cauza inaintarii in varsta. Factorii externi si stilul de viata joaca de asemenea un rol important in imbatranirea prematura a tenului.

Expunerea la soare este ca o sabie cu doua taisuri: poate avea efecte benefice asupra corpului, intarind sistemul imunitar si declansand productia de vitamina D, insa totodata contribuie la imbatranirea pielii, cu precadere soarele de la orele amiezii (intre 11-16). Mai mult, toate baile de soare din copilarie si din tinerete fara protectie solara isi vor arata efectele dupa varsta de 40 de ani: decolorari ale pielii, pete, pistrui si riduri. In timp, razele ultraviolete contribuie la descompunerea colagenului din piele, inhiba productia de colagen si slabesc elasticitatea pielii.

“Fumatul poate accelera procesul de imbatranire si poate scurta durata de viata cu o medie de aproximativ 10 ani”, informeaza Dr. Toru Nyunoya, cercetator la Universitatea din Iowa. Pielea fumatorilor este in general pala, gri/galbuie si se rideaza mult mai repede. De mentionat este faptul ca fumatorii arata cu aproximativ 10 ani mai in varsta decat ar trebui, potrivit Healthy.

Studiile in domeniu arata ca exista o legatura directa intre stres si imbatranire, in conditiile in care stresul emotional intens si de lunga durata contribuie la imbolnavirea si imbatranirea prematura a celor afectati. Stresul cronic pare sa afecteze invelisul celular, ceea ce duce la scurtarea vietii celulelor si deteriorarea organismului. Mai multi, persoanele afectate de stres sunt adesea predispuse afectiunilor cardiace.

Lipsa unui somn odihnitor este adesea legata de nivelul ridicat de stres. Oboseala cauzata de lipsa de somn ne poate imbatrani inainte de vreme. Nu degeaba se spune ca somnul de frumusete dureaza opt ore. Este necesar astfel un program de somn strict si evitarea noptilor nedormite.

Persoanele care s-au confruntat cu probleme de greutate stiu cat de greu este sa slabesti si cat de usor sa pui inapoi greutatea de care tocmai ai reusit sa scapi. In incercarea de a fi cat mai slabe, vrem sa scapam de kilogramele in plus cat mai repede, fara a ne gandi la sanatate. Toate aceste cicluri de slabire si de luare in greutate intind pielea, afecteaza elasticitatea si contribuie la aparitia ridurilor.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.