Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului Cluj a amendat firma Sensiblu cu 20.000 de lei, dupa ce la cele 11 puncte de vanzare din Cluj-Napoca si comuna Floresti au fost gasite 675 de kg de medicamente si alte produse expirate

Potrivit insepctorului sef al CJPC Cluj, Mircea Radu, produsele expirate nu erau pe rafturi, ci in depozit, insa firma nu a putut dovedi ca nu intentionau sa le comercializeze, relateaza NewsIn.

"Am avut o reclamatie anul trecut de la o mama care a cumparat lapte praf expirat si copilul a facut toxiinfectie si a ajuns la spital. Am facut verificari la cele 10 farmacii Sensiblu din Cluj-Napoca si la cea din Floresti si am gasit in depozit 675 de kg de medicamente si produse cosmetice expirate, ceea ce consituie o cantitate foarte mare. In mod normal, acestea se incinereaza, insa farmaciile nu au putut face dovada ca au solicitat firme de incinerare sa vina sa ridice produsele, deci putem presupune ca doreau sa le comercializeze in continuare", a afirmat Mircea Radu, adaugand faptul ca Sensiblu are contract de incinerare pentru produselor expirate cu o firma din Bucuresti.

Amenda de 20.000 de lei a fost aplicata firmei Sensiblu in data de 4 ianuarie.

Sensiblu considera ca a respectat legislatia cu privire la depozitarea produselor expirate

Sensiblu considera ca a respectat legislatia in vigoare in ceea ce priveste depozitarea medicamentelor si produselor expirate, precizarile fiind facute dupa ce Comisariatul de Protectie a Consumatorului Cluj a amendat firma pentru ca a gasit 675 kg de astfel de produse in depozitele unor farmacii.

"Inspectorii OPC nu au confiscat din farmacii produsele expirate, ci au fost predate firmei de colectare, la solicitarea Sensiblu. Conform OUG 78/2000, produsele farmaceutice expirate sunt considerate deseuri. Transportul deseurilor se realizeaza numai de catre operatorii economici care detin autorizatie de mediu conform HG 1061/2008. Este interzis transportul deseurilor de orice natura de la locul de producere la cel de colectare temporara si eliminare, fara respectarea prevederilor legii. Sensiblu are contract pentru ridicarea produselor expirate din farmacii cu SC Eco Fire Sistem SRL din Constanta. Deseurile din farmacii au fost ridicate de catre SC IF Technologies din Cluj in baza imputernicirii nr. 338/2009 pe care o are din partea SC Eco Fire si la solicitatea acestora"
, se arata intr-un comunicat al companiei remis agentiei NewsIn.

"Este important ca produsele retrase de la comercializare sa nu fie accesibile clientilor. In farmaciile Sensiblu, produsele cu termen de valabilitate depasit sunt depozitate, ambalate si etichetate conform legii, in cutii de carton. Acestea sunt depozitate in spatiu separat, in afara zonei accesibile clientilor si nu intra in contact cu produsele pentru vanzare. Mai mult de jumatate din cantitatea colectata din farmaciile din Cluj reprezinta ambalajele de plastic, hartie si fiolaj. Sensiblu considera ca a respectat legislatia in vigoare in ceea ce priveste depozitarea, colectarea si distrugerea produselor farmaceutice", se mai precizeaza in comunicat.

In ceea ce priveste laptele praf expirat vandut unei mame, produs care ar fi cauzat toxiinfectie unui bebelus, Sensiblu sustine ca este vorba de o greseala umana si ca se fac cercetari pentru a descoperi vinovatii.

"Inspectorii OPC au efectuat un control in trei farmacii Sensiblu. Doar in farmacia din Manastur acestia au prezentat delegatia/ ordinul de deplasare, conform legii. Aceasta farmacie a fost amendata cu suma de 20.000 lei pentru vanzarea unei singure cutii de lapte praf cu termen de valabilitate depasit. Aceasta situatie regretabila a fost cauzata de o eroare umana: una dintre angajate a eliberat din greseala produsul respectiv. Persoanele care se fac vinovate vor fi sanctionate. In prezent, compania desfasoara o cercetare disciplinara. Ne cerem scuze fata de clienta care a facut aceasta achizitie si ii asiguram pe clientii nostri ca acest caz este o exceptie", se mai arata in comunicatul de presa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.