Odata cu cresterea accizelor la tutun de la 1 ianuarie, cu 1,1 lei la pachet, fumatorii cumpara tigari de la speculanti sau din duty-freeuri, unde produsele sunt scutite de taxe. Intre timp, contrabandistii din Republica Moldova au invadat piata

Astfel, vamesii se mobilizeaza pentru a preintampina traficul peste granita, iar politistii au iesit la panda in pietele din marile orase. Cu toate acestea, reporterii „Adevarul" au reusit sa cumpere tigari netimbrate cu pana la 40% mai ieftine decat cele din magazin.

„Am un vecin care n-are serviciu, dar se ocupa numai cu chestia asta, cu vama. Ia tigari din duty-free si apoi le vinde prin cartier. Eu de la el cumpar. Iau pachetul de Pall Mall cu 6 lei si imi convine pentru ca la magazin trece de 8 lei
", a declarat pentru Adevarul un fumator inrait.

Contrabanda este in floare si in vamile Nadlac sau Varsand, de la granita cu Ungaria. „Nu tinem nimic asupra noastra pentru a nu ne crea probleme. Recunosc ca nu e aceeasi calitate a marfii, dar ne mobilizam si noi cum putem", marturiseste un comerciant din apropierea Vamii Nadlac.

Cele sase magazine duty-free din Vama Portile de Fier I au inregistrat in primele zile de dupa Sarbatori vanzari mai mari cu 20 de procente fata de ultima saptamana a lui 2009. Un cartus de Kent sau de Marlboro costa aici cel mult 11 euro, adica mai ieftin cu 50% decat in tutungerie.

Cititi mai multe in Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.