Doi pacienti care contractasera virusul A/H1N1 au decedat de luni pana marti, Romania aflandu-se in acest moment pe un trend ascendent al imbolnavirilor cu gripa porcina. Varful este asteptat la jumatatea lunii ianuarie, potrivit dr. Streinu-Cercel

Printre victime se numara si actorul Toni Tecuceanu. Desi acesta nu suferea de afectiuni secundare agravante, cu exceptia unui grad redus de obezitate, nesemnificativ in acest caz, a decedat in urma infectarii cu virusul gripal, care i-a provocat complicatii pulmonare grave, printre care si MSOF (Insuficienta multipla de organ), a explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii. [Doliu in televiziune: "Carcotasul" Toni Tecuceanu s-a stins din viata]

Tot in ultimele 24 de ore, au fost depistate si 120 de noi imbolnaviri. Dr. Streinu-Cercel avertizeaza insa ca varful pandemiei va fi atins abia la jumatatea acestei luni, urmand ca in prima jumatate a lunii februarie sa asistam la o scadere a incidentei, potrivit NewsIn.

Pana la finele anului trecut se vaccinasera contra gripei porcinei 166.000 de persoane, dintre care 40.000 doar in ultima saptamana a lui 2009.

  • OMS continua sa recomande vaccinarea impotriva gripei H1N1
OMS continua sa recomande vaccinarea impotriva gripei H1N1, anuntand ca directoarea OMS, Margaret Chan, s-a vaccinat la randul sau, la sfarsitul lui 2009, relateaza AFP. "Continuam sa recomandam vaccinarea", a spus purtatoarea de cuvant Fadeka Chaib.

Chan a recunoscut la 29 decembrie ca nu se vaccinase inca, dar a doua zi a decis sa faca acest lucru, a precizat Chaib. Intre timp, mai multe state occidentale au demarat campanii de vaccinare, in urma cu doua luni, insa numarul de voluntari a fost mai mic decat se preconiza, ceea ce a dus la un surplus de vaccinuri.

Franta a reziliat luni comanda pentru 50 de milioane de doze de vaccin si incearca sa-si vanda stocurile, urmand exemplul Germaniei si Olandei, in timp ce Elvetia a decis sa doneze jumatate din stocurile sale unor tari in curs de dezvoltare si sa vanda cealalta jumatate.

"Numarul tarilor afectate de gripa pandemica este in crestere", a avertizat Chaib, subliniind faptul ca gripa porcina "afecteaza in prezent 208 state si teritorii". "Nu trebuie sa lasam garda jos, tarile din emisfera nordica se afla in plina iarna", a adaugat aceasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.