De la 1 ianuarie, carnea, lactatele, carburantii si utilitatile vor fi cu pana la 50% mai scumpe, ceea ce anunta un 2010 nu prea optimist pentru romani.
In 2009, romanii au fost chinuiti de criza, de scumpiri si taxe noi. Anul a debutat in forta. Toate produsele care poarta accize sau alte taxe in euro s-au scumpit in prima zi a anului. Nici 2010 nu se arata a fi mai relaxant. Benzina, energia si carnea vor fi mai scumpe pentru romani, scrie Money.ro.

Imediat dupa Sarbatori, romanii vor da piept cu noi scumpiri. De la 1 ianuarie, carnea, lactatele, utilitatile si carburantii vor avea preturi cu 10 pana la 50 la suta mai mari. Toate aceste scumpiri sunt puse pe seama taierii subventiilor, a cresterii accizelor si a devalorizarii leului, arata publicatia citata.

Patronatele din industria alimentara spun ca pretul carnii de pui va creste cu 20%. Carnea de vita si cea de oaie vor avea preturi cu pana la 50% mai mari, iar pentru carnea de porc vom plati cu 25% mai mult. Producatorii din Industria Laptelui avertizeaza ca laptele si branzeturile se vor scumpi cu 20-25%. Si curentul electric se va scumpi cu patru la suta, de la 1 ianuarie.

Crescatorii de ovine si bovine spun ca ajutoarele de stat care s-au putut acorda pana in acest an reprezentau pana la 50% din costul de productie, valoare pe care nu o pot acoperi acum, decat prin majoararea preturilor. "Subventia reprezinta cam jumatate din costul de productie. Daca nu vom mai primi ajutoarele de stat va trebuie sa adaugam cam 5 lei/kilogram. Ne asteptam sa scada vanzarile, dar nu suntem noi de vina daca nu ni se acorda niciun fel de subventie. Ori trebuie sa inchidem portile, ori sa ridicam preturile. Trebuie sa gasim o solutie de compromis", a declarat pentru NewsIn, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Bovine din Romania, Toader Neata.

Patronatele avertizeaza ca majorarea accizelor la carburanti si energie electrica vor genera efecte in lant. Accizele pentru anul viitor se vor calcula la un curs de 4 lei si 26 de bani, cu 14% mai mare fata de anul trecut. Benzina se va scumpi de la 1 ianuarie cu 20%, iar tigarile cu 34%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.