Specialistul in boli infectioase explica pentru Adevarul unde gresim in razboiul cu gripa porcina si care este legatura dintre boala, om si porc.

Intr-un interviu pentru Adevarul, Adrian Streinu-Cercel isi manifesta nemultumirea asupra faptului ca populatia din Romania nu se vaccineaza impotriva gripei porcine: "Romanilor pare sa nu le fie teama, pentru ca nu prea vor sa se vaccineze. Cred ca informatia care a ajuns la ei n-a fost cea mai corecta cu putinta".

Acesta a enumerat cinci motive pentru care ar trebui sa ne vaccinam:

  1. Avem de-a face cu un virus gripal complet nou, fata de care nimeni nu este protejat de pe urma experientelor anterioare cu infectiile gripale.
  2. Avem vaccin pe teritoriul Romaniei si Cantacuzino este unul din cei 11 producatori mondiali de vaccin.
  3. Daca avem un producator care face vaccin, pe cale de consecinta, avem convingerea ca vaccinul este sigur si eficient.
  4. Nu-mi doresc sa am decese din cauza infectiei cu A-H1N1 pe teritoriul Romaniei
  5. Vaccinarea este singura metoda preventiva care te protejeaza impotriva infectiei si a dezvoltarii de forme severe de boala.

  • Cum a ajuns virusul la om?
"Veracruz, Mexic, crescatorie de porci, deversarea dejectiilor de porci in laguna, rata salbatica care a adus virusul gripal aviar. Porcul are receptori si pentru virusul gripal uman si pentru cel aviar si pentru cel porcin. Porcul a venit cu virusul lui. Cand a fost discutia cu virusul gripal aviar la noi, tocmai asta a fost tema pe care am primit-o de la OMS: sa nu lasam virusul gripal uman sa se intalneasca cu cel aviar, la porc", explica dr. Streinu-Cercel.

Potrivit secretarului in stat, ordinul de sanctionare a persoanelor care se imbolnavesc dupa ce au refuzat vaccinarea este in analiza.

Cititi mai multe in Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.