Andrei Plesu, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara, Mircea Cartarescu si Victor Rebengiuc sunt sase dintre numele reprezentative din cultura romana ale caror interviuri acordate jurnalistului Ovidiu Simonca au fost adunate in volumul de debut al acestuia, lansat ieri.
"Am dorit sa strang intr-o carte nume reprezentative ale culturii romane. Sunt personalitati care pot depune marturie despre timpul tumefiat in care ne miscam, despre tranzitia apasatoare, despre balansul intre doua lumi: comunista si postcomunista. Selectia mea a urmarit ca, prin aceste interviuri, sa arat care au fost si sunt personajele acestei lumi, marile teme, marile framantari, ce placeri, ce idiosincrazii, ce obsesii exista in cultura romana de azi", explica Simonca demersul sau publicistic.

Aparuta la Editura Cartier, cartea poarta titlul "Pot sa va mai enervez cu ceva? Interviuri intre vehementa si emotie" si mai include convorbiri ale autorului cu Matei Calinescu, Mihai Sora, Matei Visniec, Antoaneta Ralian, Andrei Serban, Livius Ciocarlie, Paul Cornea, Alexandru Paleologu, Gabriela Adamesteanu, Gheorghe Craciun, Dumitru Tepeneag, Nora Iuga, Gabriela Melinescu, Stefan Agopian, Gelu Ionescu, Petru Cimpoesu, Bujor Nedelcovici, Mircea Horia Simionescu si Marcel Iures, publicate, in majoritate, in Observator Cultural, intre 2005 si 2009.

Cel mai mare regret al autorului este acela ca in acest volum nu se gaseste si o convorbire cu scriitoarea Herta Müller, laureata Nobelului 2009 pentru literature, noteaza NewsIn."Din pacate, am ratat acest interviu, din cauza ca am intarziat 12 minute", a spus, cu ocazia lansarii, Simonca.

Jurnalistul a mai marturisit ca, pentru a fi posibila aparitia cartii, i-a fost foarte greu sa gaseasca o editura, cele mai multe dintre acestea impunandu-i care dintre interviuri pot ramane in volum si care, nu.

Simonca a mai spus ca titlul volumului este o intrebare pe care i-a adresat-o in interviu lui Gabriel Liiceanu. "In acel interviu, abordasem mai multe subiecte delicate la momentul respectiv, fapt pentru care Andrei Plesu m-a criticat ulterior intr-un articol, pentru ca l-am chestionat pe Liiceanu in legatura cu 'lucruri minore'", si-a amintit autorul.

Prezenta la lansare, jurnalista Mihaela Spineanu a explicat, in gluma, dar foarte sugestiv, titlul volumului si, implicit, atitudinea autorului: "Simonca enerveaza ca detectivul Columbo".

In varsta de 41 de ani, Ovidiu Simonca este absolvent al Facultatii de Istorie-Filosofie de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, specializarea sociologie. Debutul jurnalistic si l-a facut in timpul facultatii, la "Opinia studenteasca", dupa care a lucrat la Monitorul de Iasi, Radio Nord-Est, BBC Romania, Radio Total, Evenimentul zilei, Cotidianul si Editura Polirom.

A participat la infiintarea Departamentului de Jurnalism de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi si este laureat al Premiului Clubului Roman de Presa, editia 2003, la sectiunea Talk-show radio, pentru o emisiune difuzata de BBC Romania.

La Gala Jurnalismului Cultural, editia I, organizata de Fundatia Culturala "Timpul" in decembrie 2008, Simonca a obtinut Premiul pentru Interviu, in motivatia juriului spunandu-se ca "interviurile sale sunt 'pe bune', adica stie ce trebuie sa obtina de la fiecare persoana intervievata, fara ca interviul sa devina oficial si scortos". Din februarie 2005, este redactor-sef adjunct la revista "Observator cultural".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.