Iarna si-a intrat in drepturi. Astazi si maine va continua sa ninga in mai toate regiunile, urmand ca treptat sa se depuna un strat de zapada in cea mai mare parte a teritoriului. Din nefericire, vremea nefavorabila a adus si primele probleme: doua trenuri blocate in Gorj, un tir derapat in judetul Arges si circulatie ingreunata pe diferite sectoare de drum din tara.

In sudul si estul tarii, precum si la munte, cantitatile de precipitatii vor depasi local 20-25 de litri pe metru patrat, iar vantul va prezenta intensificari sustinute viscolind si troienind zapada, informeaza Realitatea.net. In Dobrogea si in sudul Munteniei, in prima parte a intervalului, precipitatiile vor fi mixte si se va produce polei. Politistii le recomanda soferilor sa nu plece la drum cu masina neechipata corespunzator pentru iarna, sa adapteze permanent viteza la conditiile de drum (ceata, carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei, sa foloseasca sistemul de iluminare-semnalizare, cat si cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi vazuti in trafic si sa pastreze in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in conditii de siguranta. [Cod galben de ninsori si vant puternic in aproape toate regiunile tarii]

Vezi aici cum va fi vremea in tara in urmatoarele zile!

Autostrada Soarelui a fost inchisa marti seara, incepand cu ora 19.00, intre Bucuresti si Drajna, din cauza poleiului. Potrivit Politiei, circulatia va fi redeschisa dupa ce utilajele de deszapezire vor curata carosabilul. "Incepand cu ora 19.00, se inchide autostrada A2, pe segmentul Bucuresti - Drajna. Inchiderea are loc pentru imprastierea materialului derapant. Exista si o ruta ocolitoare anume DN3 Bucuresti-Lehliu Gara si in continuare DN3A Lehliu Gara Drajna", a declarat Paul Ulieru, de la Centrul Infotrafic, citat de NewsIn.

Circulatia feroviara ingreunata. Circulatia feroviara spre si dinspre Constanta a fost inchisa la ora 15.35 intre statiile Dalga si Dor Marunt pe firul I (firul II este inchis pentru lucrari de reabilitare), din cauza prabusii unui copac pe linia de contact. De asemenea, CFR mai anunta ca la nivelul Regionalei CF Constanta si-a inceput activitatea comandamentul de iarna. "Circulatia feroviara spre si dinspre Constanta intre statiile Dalga si Dor Marunt a fost redeschisa in jurul orei 18.30, iar traficul se desfasoara pe un singur fir de circulatie", au declarat pentru NewsIn reprezentantii CFR. Potrivit acestora, opt trenuri vor ajunge la destinatie in Bucuresti sau in Constanta cu intarzieri intre 90 si 120 de minute.

In judetul Vaslui au avut loc, marti, zeci de accidente rutiere din cauza zapezii depuse pe carosabil si a viscolului, sapte persoane ajungand in stare grava la spital si zeci de autoturisme fiind avariate. In decurs de doar cateva ore au avut loc ca urmarea a ninsorilor abundente, pe raza judetului, sase evenimente rutiere soldate cu vatamarea corporala grava a sapte persoane. "In majoritatea evenimentelor rutiere autoturismele au derapat si s-au rasturnat in afara partii carosabile. Pe D.N 24, din cauza neadaptarii vitezei la conditiile unui carosabil acoperit cu zapada, o masina a derapat si a cazut sub un pod, accident soldat cu vamarea corporala a unei femei, in varsta de 40 ani, pasager in autoturism", a declarat marti, agent principal, Loredana David. Din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drum, acoperit cu zapada, a nepastrarii unei distante suficiente in mers s-au produs alte 11 evenimente rutiere soldate cu pagube materiale insemnate. Pe toate drumurile din judetul Vaslui se circula cu dificultate din cauza ninsorii si a viscolului, stratul de zapada fiind de 5 cm.

Potrivit unui comunicat de presa de marti al Prefecturii Cluj, stratul de zapada depus pe carosabil are o grosime cuprinsa intre 1 si 5 cm. "In cursul diminetii zilei de 15.12.2009, la nivelul judetului Cluj nu se inregistreaza drumuri judetene inchise sau blocate, circulatia autovehiculelor desfasurandu-se in conditii de iarna. Pe 39 de sectoare de drumuri circulatia este ingreunata. In vederea imbunatatirii conditiilor de circulatie, Regia Autonoma a Drumurilor Judetene Cluj, institutie care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, actioneaza cu utilaje cu lama precum si cu alte mijloace auto pentru curatarea zapezii de pe carosabil precum si cu materiale antiderapante pentru combaterea ghetusului si a poleiului. Mentionam faptul ca, din cauza ninsorilor cazute in timpul noptii si diminetii, zapada depusa pe carosabil este intre 1 si 5 cm" se arata in comunicatul Prefecturii Cluj. Pe 42 de sectoare de drum judetean se actioneaza cu 29 de utilaje si mijloace auto, iar luni Regia Autonoma a Drumurilor Judetene Cluj a actionat cu 36 de utilaje cu ajutorul carora au fost imprastiate pe 54 de sectoare de drum nu mai putin de 320,5 tone de material antiderapant.

La Arad, echipele de interventie au actionat, marti, pe mai multe sectoare, dupa ce ninsorile cazute incepand de luni seara au ingreunat circulatia rutiera. Conform vicepresedintelui CJ Arad, s-a intervenit pe tronsoanele Pancota - Santana - Curtici, Arad - Frumuseni - Zabrani, Arad - Lipova, Arad - Siria, Cruceni - Firiteaz si Arad - Curtici. In judetul si municipiul Arad au fost raportate, marti, pana la orele amiezii, mai multe tamponari si accidente usoare, din cauza carosabilului alunecos. Tot din cauza ninsorii, traficul rutier pe DN 7 Arad - Nadlac a fost interupt in zona Pecica, din cauza unui accident rutier. Un autotren, din cauza vitezei neadaptate la carosabilul alunecos si a nepastrarii distantei in mers, a lovit din spate doua autoturisme. Doua persoane au fost ranite.

In Mehedinti, zapada abundenta a creat probleme in nordul judetului. Circulatia autovehiculelor pe drumul national DN 67 D, sectorul Godeanu, se desfasoara cu dificultate. Ninsorile care au cazut in zona au obligat drumarii de la Sectia Drumuri Nationale Targu Jiu sa actioneze incontinuu pentru indepartarea stratului de zapada de pe carosabil, care masoara circa 15 centimetri. De la Tismana la Obarsia Closani, pe partea carosobila, stratul de zapada masoara 1-2 cm, iar de la Obarsia Closani spre Valea Cernei 3-4 cm. Drumarii actioneaza cu doua utilaje cu lama si doua raspanditoare cu nisip.

Probelme din cauza zapezii s-au inregistrat si in municipiul Galati, unde circulatia este ingreunata pe toate marile artere. Cele mai mari probleme sunt pe strada Brailei, artera cu cel mai ridicat volum de trafic, care traverseaza orasul de la est la vest. Sirurile de masini se intind pe zeci de metri, iar inaintarea se face foarte incet. In cea mai aglomerata portiune de pe Brailei, cea din cartierul Tiglina, cozile de autovehicule se intind de la un semafor la celalalt. Se circula cu dificultate si pe strazile Domneasca si Siderurgistilor, dar si pe bulevardul George Cosbuc. Traficul ingreunat a dat peste cap si graficul de transport in comun din Galati. Autobuzele si troleibuzele societatii edilitare Transurb ajung in statii la intervale foarte mari de timp, de pana la 15-20 de minute. Echipajele de deszapezire care actioneaza in Galati sunt putine si nu fac fata volumului de activitate. In plus, jumatate dintre ele sunt blocate in trafic.

Trafic blocat in judetul Arges dupa ce un TIR a derapat
. Traficul rutier pe DN73, intre Pitesti si Mioveni a fost intrerupt in jurul orei 7,15, din cauza unui accident rutier in care au fost implicate un autotren si un autoturism, TIR-ul intrand pe contrasens. Potrivit politistilor nu s-au inregistrat victime, insa autotrenul a blocat strada, traficul fiind deviat pe ruta ocolitoare DN73, km 13- Bemo- Mioveni. Autoritatile au reusit deblocarea soselei in jurul orei 8,30, astfel incat traficul rutier s-a reluat fara probleme. De asemenea, traficul rutier a fost intrerupt, incepand cu ora 8,30, pe DN65, Pitesti-Slatina, pentru tractarea unui autotren care a iesit in decor marti dimineata. Potrivit politistiolor de la circulatie, traficul va fi intrerupt pentru aproximativ 30 de minute la kilometrul 104, in zona Lunca Corbului, potrivit NewsIn.

Doua trenuri de calatori au fost blocate in Gorj, din cauza unui macaz inghetat. Un tren accelerat care circula pe ruta Bucuresti-Arad a avut o intarziere de peste doua ore, marti, din cauza unui macaz care a inghetat in Halta Budieni, din comuna gorjeana Scoarta, iar un tren personal care circula pe ruta Craiova - Petrosani a avut o intarziere de peste o ora, din aceeasi cauza. Reprezentantii CFR au reusit sa dezghete macazul in jurul orei 7.00 si astfel cele doua trenuri - acceleratul 1821 Bucuresti-Arad si trenul personal nr. 2221 Craiova - Petrosani au fost repuse in miscare. Aproximativ 100 de calatori au asteptat in tot acest timp ca cei in masura sa remedieze problema. Gorjul figureaza printre judetele care se afla sub cod galben de ninsoare si vant puternic pana joi la ora 18.00. Volumul precipitatiilor va fi de pana la 25 l/mp, in zona montana a judetului existand posibilitatea viscolirii zapezii ce va cadea in urmatoarele doua zile. Ranca si Defileul Jiului sunt zonele din Gorj cele mai expuse pentru astfel de situatii, insa autoritatile judetene si cele locale au dat permanent asigurari ca sunt pregatite sa intervina la nevoie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.