Ion Barladeanu este un Andy Warhol de Romania, iar povestea sa incredibila a fost transpusa in documentarul "Lumea vazuta de Ion B.", in regia lui Alexander Nanau, film ce va avea premiera pe 17 decembrie la HBO.
"Dan Popescu de la galeria de arta H’Art l-a descoperit pe locuitorul unei ghene de gunoi a unui bloc de pe Calea Mosilor care avea un hobby inedit: acela de a face colaje. Galeristul a dus o intreaga munca de convingere sa-i explice omului ca ceea ce face el se numeste arta, chiar daca la un nivel naiv", face o scurta istorisire, in avantpremiera filmului documentar, Gabriela Lupu, de la Cotidianul.ro. "Dupa ce l-a dus pe om la frizer si la dentist, dupa ce l-a mutat intr-o garsoniera, galeristul s-a ocupat de promovarea lui. Asa se face ca nea Ionel, de <profesie> homeless, a ajuns sa expuna in galerii importante din Londra, Paris si din Basel".

[Un fost paznic si gropar, Ion Birladeanu, expune la Londra alaturi de Warhol si Duchamp]

Numele lui Ion Barladeanu este acum unul de referinta in arta contemporana, este denumit "singurul reprezentant autentic al pop-artului romanesc", in timp ce lucrarile sale sunt prezentate acum, ca esentiale pentru arta colajului, alaturi de creatii ale unor artisti de renume ca Marcel Duchamp sau Andy Warhol.

Lucrari de Ion Barladeanu pot fi vazute in perioada urmatoare in cadrul unei expozitii curatoriate de catre Erwin Kessler, la Centrul National al dansului. Expozitia "…de porc" reuneste lucrari ale unora dintre cei mai importanti artisti contemporani romani: Ion Barladeanu, Ion Grigorescu, Iosif Kiraly, Teodor Graur, Marian Zidaru, Matei Bejenaru, Victor Man, Ovidiu Fenes, Dumitru Gorzo, Mircea Suciu, Dan Perjovschi, Vlad Nanca, Suzana Dan si Tara (von Neudorf).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.