Coproductia romano-britanica-maghiara Katalin Varga, in regia lui Peter Strickland, produsa de Tudor si Oana Giurgiu (Libra Film), a castigat Premiul Academiei Europene de Film, echivalentul european al Premiilor Oscar, la categoria Descoperirea Europeana a Anului.
Cea de-a 22-a editie a Premiilor Academiei Europene de Film a avut loc sambata 12 decembrie, in Ruhr Metropolis, Germania si castigatorii premiilor au fost alesi prin vot secret de catre cei peste 2000 de profesionisti din industria cinematografica europeana, membri ai Academiei.

Katalin Varga este singurul film de lung-metraj cu participare majoritar romaneasca nominalizat in acest an la premiile EFA. Filmul a mai obtinut in 2009 Ursul de Argint pentru contributie artistica deosebita la Festivalul de film de la Berlin, Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, Premiul de regie la Festivalul de Film din Muntenegru, Marele Premiu la Festivalul de Film din Piestany (Slovacia), Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Mumbai (India) iar actrita Hilda Peter (de la Teatrul Maghiar din Cluj) a castigat Premiul pentru cea mai buna interpretare, din cadrul celei de-a saptea editii a Festivalului de Film de la Bruxelles. Filmul a mai primit 3 nominalizari la British Independent Film Awards.

Alaturi de Katalin Varga, urmatoarele patru debuturi regizorale au mai fost nominalizate: Ajami (regia Scandar Copti, Yaron Shani, Germania/ Israel), Gagma Napiri / The Other Bank (R. George Ovashvili, Georgia/Kazakhstan), Sois Sage/ Be Good (R. Juliette Garcias, Franta/Danemarca) si Sonbahar/ Autumn (R. Özcan Alper, Turcia / Germania).

Cei doi producatori ai filmului, Tudor si Oana Giurgiu s-au aratat foarte incantati de faptul ca filmul a primit aceasta distinctie europeana.

Oana Giurgiu - "Este o imensa bucurie, nu ne-am asteptat. Filmul a avut un parcurs incredibil : acum 2 ani l-am intinit pe regizor la Salonic, era suparat ca nu gaseste bani sa isi termine filmul, era in pericol sa abandoneze tot proiectul, dupa care am decis sa ne implicam si sa salvam acest film, nestiind deloc daca ne vom recupera vreodata investitia. Cine ar fi crezut ca vom obtine un premiu la Berlin si acum premiul Academiei Europene ? Ne-au felicitat aici nume mari ale cinema-ului european, sintem foarte fericiti", a declarat Oana Giurgiu.

"E poate cel mai frumos cadou pe care ni l-ar fi putut face cineva la aniversarea celor 15 ani de la infiintarea companiei noastre Libra Film. In plus, e reconfortant sa vezi ca profesionistii filmului european au votat in majoritate cu filmul nostru, validind astfel o creatie deosebita, de o reala valoare artistica. Am trecut astfel mai usor peste citeva aprecieri critice singulare din presa romaneasca care s-au grabit sa-l desfiinteze dupa un sablon deja consacrat. Ma gindesc sa producem in continuare filme cu buget extrem de redus, filmate <<guerrilla style>>, ca o alternativa la un mod de a face cinema parca prea preocupat de logistica filmarii, de onorarii, conditii, de tehnica si care se indeparteaza constant de adevarul care se intimpla dincolo de aparatul de filmat", explica si Tudor Giurgiu .

Katalin Varga a fost produs de Libra Film si Peter Strickland, in co-productie cu Hai-Hui Entertainment si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Filmul a fost deja distribuit pe ecranele din Marea Britanie, Franta si Romania, incepand cu 13 noiembrie. Filmul a mai fost vandut in peste 12 teritorii din lumea intreaga.

Spectatorii romani au ocazia sa vizioneze "Katalin Varga" in perioada 13-18 decembrie 2009:

Bucuresti - Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Muzeul Taranului Roman)
Duminica, 13 decembrie - 18:00
Marti, 15 decembrie - 18:30

Cluj - Arta-Eurimages
Luni - Joi: 14:30, 17:00, 19:30, 22:00

Oradea - Hollywood Multiplex Lotus
Luni - Joi: 17:30, 19:15


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.