Restul economisesc greu (28%), in timp ce doar 2% fac economii fara a restrange cheltuielile, arata un studiu prezentat de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

In acelasi timp, 69% dintre cei intrebati au raspuns ca nu vor reusi sa economisesca in urmatoarele 12 luni, in timp ce doar 7% sunt siguri ca ar putea economisi, iar 19% nu sunt siguri.

Pe de alta parte, intrebati daca vor reusi sa ia un credit in urmatorul an, 83% au raspuns ca nu, 2% au raspuns afirmativ, iar 8% nu au putut spune sigur, potrivit NewsIn.

Totodata, cele mai puternice motive pentru a economisi indicate de cei chestionati sunt "pentru zile negre", "pentru siguranta si situatii neprevazute" sau "pentru viitorul copiilor". La polul opus, romanii sunt mult mai putin motivati sa economisesca in caz de somaj, pentru a investi intr-o afacere proprie sau pentru pensie.

Sondajul mai arata ca suma medie economisita lunar este de 328 lei, reprezentand circa 16% din venitul lunar obisnuit al gospodariei. Dintre respondenti, doar 3% au declarat ca reusesc sa puna de-o parte mai mult de 1.000 de lei lunar, in timp ce 5% spun ca economisesc, in medie, 500-1000 lei pe luna, 10% intre 300 si 500 de lei, iar 29% au spus ca economisesc sub 300 lei.

Romanii nu au incredere in fondurile de investitii

In ceea ce priveste increderea in institutiile de plasare a economiilor, repondentii au cea mai mica increder in fondurile de investitii si in bursa, dar si in banci. Astfel, intrebati cata incredere au in banci cand iau decizia de a economisi, 28% au raspuns deloc, 15% foarte putina, 26% putina, 18% multa si 5% foarte multa.

In privinta bursei, 41% au spus ca nu au deloc incredere pentru a-si plasa economiile, 15% foarte putina, 16% putina, 3% multa si 1% foarte multa.

Referitor la economisirea prin fondurile de investitii, 43% dintre cei chestionati au spus ca nu sunt deloc increzatori, 15% foarte putin, alti 15% putin, 4% au multa incredere si 1% foarte multa incredere.

Studiul a fost realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar in octombrie 2009, pe un segment de populatia adulta, neinstitutionalizata, a Romaniei. Esantionul a fost de 1.199 subiecti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.