Sustinatori ai miscarii Slow food, directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu, freelancer-ul in publicitate Florin Dumitrescu si arhitectul Teodor Frolu au vorbit marti seara, in mansarda librariei Carturesti, la un pahar de tuica traditionala, despre produsele traditionale si locale romanesti, dar si despre miscarea care se opune industrializarii pietei alimentare.
In opinia lui Mihailescu, exista o crestere exponentiala a cererii de produse traditionale, iar oferta incepe sa creasca pe masura, insa intr-un mod haotic. "Traditia a devenit valoare adaugata- in momentul in care spui cu convingere despre un produs ca este traditional, automat omul e dispus sa plateasca dublu. In ultima vreme, in Romania, a inceput sa se simta o reactie la mancarea standardizata, pe care eu o numesc <obiect comestibil neidentificat> sau mcdonald-izare", a explicat Mihailescu.
- Traditional, local, bio sau ecologic?
Un alt exemplu in sustinerea afirmatiei directorului MTR a fost adus de Florin Dumitrescu - traditionalul salam de Sibiu a fost la inceput produs la Sinaia, iar mai nou este produs la Salonta. "Chiar si in cazul lanturilor de fast food exista acum o reactie de preocupare pentru a manca sanatos. Fast food-ul este o idee traditionala, veche de cand lumea, pe care o demonstreaza chiar reclamele. Prima atestare scrisa a unei reclame este din Pompei, pentru un negustor de sandvisuri. Sa ne aducem aminte la noi de Circurile Foamei, care au fost proiectate pentru a fi niste fabrici de mancare, unde lumea urma sa vina sa manance ca intr-un fel de fast-food comunist. Sunt lucruri pe care le impune suprapopularea, nevoia de a hrani cat mai multi oameni rapid", a explicat freelancer-ul in publicitate Florin Dumitrescu.
Teodor Frolu, ahitect, dar si presedinte al Grupului de Initiativa "Radu Anton Roman", care organizeaza Targul Taranului in Capitala, considera miscarea slow food interesanta, deoarece nu vine doar ca o reactie la fast food, ci si ca o nevoie pe care o simtim in viata din ce in ce mai agitata. "Interesant e ca a venit intr-un moment foarte potrivit pentru Romania - aceasta suprapunere a miscarii Slow food cu momentul redescoperirii produselor traditionale a fost o intamplare benefica", spune acesta.
Arhitectul a mai punctat ca Slow food isi propune sa readuca valorile unui alt mod de viata, sa invete cumparatorul sa faca diferenta intre un produs de calitate si unul contrafacut. "E o mare confuzie, in prezent, intre produsele traditionale, cele locale, eco si bio. Producatorii profita de necunoasterea cumparatorului. Exista foarte multe produse industriale, care sunt bio, insa nu si traditionale. Produsul traditional prin definitie nu are cum sa fie indstrial, pentru ca nu il poti face in cantitate mare", este de parere Frolu.
- Miscarea "slow-food"
Miscarea este sustinuta in Romania de organizatorii Targului Taranului, care definesc evenimentul ca pe "un alt fel de piata", conectat la Slow food prin dorinta de a reinventa placerea de a trai la oras, valorificand cultura rurala, de multe ori uitata sau ignorata, atragand atentia oamenilor care traiesc in metropole asupra locului de unde vine mancarea si a modului in care aceasta este preparata.
Targul Taranului, o piata de mici producatori unde consumatorii pot cumpara produsele traditionale si locale romanesti, preparate dupa vechi retete, va fi deschis intre 11 si 13 decembrie, la Muzeul Taranului Roman.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
🎦 Smart Products, afacerea care caută mereu cele mai noi tehnologii în lume
Sursa: start-up.ro
-
Săptămâna filierelor de producători locali în Auchan: ce găsim la raft...
Sursa: retail.ro
-
Am obosit s-o iau mereu de la început
Sursa: kudika.ro
-
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău...
Sursa: garbo.ro
-
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Sursa: futurebanking.ro
-
Aglomerație în vămi: măsurile luate de Poliția de Frontieră
Sursa: wall-street.ro