Laureata premiului Nobel pentru literatura in 2009, Herta Mller, care urmeaza sa primeasca joi, prestigiosul premiu, a tinut luni un discurs la Acdemia Suedeza, in care a vorbit din nou, despre traumatizanta exeperienta a regimului comunist.
In discursul sau public legat de munca de creatie pentru care a fost recompensata cu Nobelul pentru literatura, Müller a subliniat ca a fost persecutata dupa ce a refuzat sa devina informator si a adus un omagiu celor care traiesc sub regimurile totalitare de astazi.

"Mi-as dori sa pot rosti o fraza pentru toti cei privati de demnitate, in fiecare zi, din cauza dictaturilor", a declarat scriitoarea, amintindu-si, de asemenea, cum autoritatile de pe vremea lui Ceausescu au amenintat-o ca o vor ucide daca refuza sa fie informator pentru regim.

"Mi-am spus... daca semnez asta, nu voi putea trai in pace cu mine si va trebui sa o fac singura", a spus Müller, referindu-se la sinucidere.

Cu acelasi prilej, scriitoarea si-a amintit cum a dezvoltat o "foame de cuvinte". "Nimic in afara vartejului de cuvinte nu imi putea exprima starea. Reactionam la frica de moarte cu o sete de viata", spune Müller.

Regele Carl al XVI-lea ii va inmana scriitoarei premiul pentru literatura, joi, la Stockholm.
Presedintele Barack Obama, laureatul premiului Nobel pentru Pace, va calatori la Oslo unde ii va fi inmanat premiul, intr-o ceremonie separata. Nobelul pentru Pace este singurul premiu care va fi inmanat in capitala Norvegiei.

Pe 8 octombrie, Academia Suediei a anuntat ca scriitoarea germana de origine romana Herta Müller este laureata premiului Nobel pentru literatura 2009. Aceasta a fost recompensata pentru onestitatea prozei in care descrie un peisaj al dezradacinarii.

Herta Müller este al treilea laureat al premiului Nobel de origine romana, dupa savantul George Emil Palade si militantul anti-nazist Elie Wiesel. Toti trei au fost propusi pentru Nobel de statele adoptive in care si-au exprimat crezul profesional.

Premiul in bani, acordat de Academia Suedeza pentru fiecare categorie Nobel, are o valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de euro).

Herta Müller s-a nascut pe 17 august 1953, la Nitchidorf, langa Timisoara. In anul 1987, autoarea a emigrat in Germania si s-a stabilit la Berlin. Scriitoarea este laureata a numeroase premii internationale: Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) si Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) si cel international - "IMPAC Dublin" Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost nominalizata de trei ori


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.