In ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale au fost inregistrate 55 de infractiuni si 33 de contraventii la legea electorala, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Christian Ciocan.
MAI a primit duminica 194 de sesizari privind infractiuni si s-a dispus retinerea a doua persoane

Cele mai multe infractiuni au fost depistate in Dambovita, Teleorman, Vrancea si Galati. Purtatorul de cuvant al MAI, Christian Ciocan, a declarat ca ordonantele de retinere au fost emise pentru doua persoane, una din Sacele, Brasov, pentru vot multiplu, iar alta in Arges, Stefanesti, pentru oferirea de bunuri in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat.

In Dambovita au fost sesizate 29 de infractiuni, iar 35 de persoane sunt cercetate. In Teleorman au fost sesizate 16 infractiuni, fiind cercetate 20 de persoane, In Galati fiind sesizate 12 infractiuni, unde sunt cercetate 12 persoane.

In urma sesizarilor au fost aplicate 269 de sanctiuni contraventionale, cu o valoare a amenzilor de 208.870 de lei. Cele mai multe au fost aplicate in judetele Satu Mare (46), Dolj (21) si Bucuresti (18).

Totodata, unei persoane din orasul Baicoi, judetul Prahova, i-a fost deschis dosar penal dupa ce a votat desi avea interdictie pana in luna iunie 2010. In localitatea Ghintes din judetul Neamt un medic este cercetat penal deoarece a conditionat actul medical de votarea unui anumit candidat, in timp ce in judetul Ilfov se fac cercetari in urma unei sesizari potrivit careia reprezentanti ai administratiei locale ar fi transportat alegatori din Pantelimon catre sectii de votare din afara localitatii. Tot in Ilfov, se fac verificari in legatura cu o sesizare legata de viceprimarul unei localitati care ar fi obtinut calitatea de observator intr-o sectie de votare, cu ajutorul unor acte false.

Alte sesizari au fost in localitatile Colonesti si Tufeni din judetul Olt. In Colonesti, unde o membra a unei sectii de votare i-ar fi inmanat unui alegator mai multe buletine de vot deja stampilate, in timp ce in localitatea Tufeni, sub biroul unui membru al unei sectii de votare au fost gasite cinci buletine de vot, de asemenea stampilate, relateaza NewsIn.

Totodata, se fac cercetari in legatura cu sesizarea din localitatea brasoveana Zizin, unde o minora in varsta de 17 a votat.

Potrivit lui Christian Ciocan, numarul de contraventii inregistrate in urma cu doua saptamani, la primul tur al alegerilor prezidentiale, a fost de 106, in timp ce sanctiunile contraventionale au fost in numar de 113, valoarea amenzilor ridicandu-se la suma totala de 203.510 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.