Desi cultura traditionala intruchipeaza barbatul ca fiind mai puternic, inca din momentul nasterii, reprezentantii sexului tare sunt 'programati' sa moara cu 5-7 ani mai devreme decat femeile, indiferent de barierele teritoriale si culturale. Specialistii explica si cauzele acestei concluzii.
Oameni de stiinta si specialisti din domeniul sanatatii au studiat in detaliu discrepantele de comportament si sanatate dintre barbati si femei, stabilind mai multe cauze ale acestui fenomen.
  • 1. Barbatii se confrunta cu deficite genetice. In timp ce fiecare celula din corpul femeii au doi cromozomi X , barbatii au doar unul singur, si un alt cromozom Y, de dimensiuni reduse. Cromozomul in plus al femeilor compenseaza astfel din prisma posibilelor afectiuni, celulele barbatilor fiind neputincioase. Aceasta carenta naturala poate fi cauza unor afectiuni in randul barbatilor precum infectii, anomalii la nastere, cancer etc. Mai mult, barbatii sunt de doua ori mai predispusi sa moara la nastere, din cauza sistemului imunitar slabit, deficienta in dezvoltarea plamanilor, hemoragii la nivelul creierului sau pneumonie.
  • 2. Barbatii sunt mai predispusi de-a lungul timpului sa dezvolte dereglari de sanatate. Un articol publicat in the British Medical Journal noteaza faptul ca exista o probabilitate de 3-4 ori mai mare ca anumite afectiuni, printre care deficiente de invatare, surzire, autism, ADHD, orbire, neindemanare, hiperactivitate si sindromul Tourette, sa apara la barbati decat la femei.
  • 3. Biologic, barbatii sunt predispusi la comportamente de risc. Dezvoltarea mai greoaie a creierului, care guverneaza judecata, face ca barbatii, in special adolescentii, sa moara in diverse accidente, spre deosebire de adolescente. Potrivit oamenilor de stiinta, barbatii sunt implicati in accidente armate mortale, accidente de masina pe fondul alcoolului sau prin otravire si sinucidere, unde numarul acestora este dublu, contrar parerii generale ca femeile ar fi mai predispuse la sinucidere. 15% dintre cazurile mortale inregistrate in randul barbatilor cu varste intre 20 si 24 de ani sunt survenite in urma sinuciderilor, potrivit cercetatorilor.
  • 4. Meseriile barbatilor sunt mai periculoase. Majoritatea marinarilor, pompierilor, politisitilor, muncitorilor in constructii si fermierilor sunt barbati. Astfel, nu putine sunt cazurile in care acestia sunt victime ale accidentelor de munca, la care se adauga luptele din timpul conflictelor militare.
  • 5. Bolile arteriale, fatale pentru barbati. Daca estrogenul protejeaza femeile impotriva bolilor de inima pana la varsta a doua, simptomele acestor afectiuni apar in randul barbatilor in jurul varstei de 35 de ani. Mai mult, barbatii prezinta un nivel scazut de protectie a organismului impotriva colesterolului. Rezultatul indica faptul ca intre 70 si 89 la suta dintre cazurile de infarct cardiac survin in randul barbatilor, care mor de trei ori mai frecvent in urma acestor incidente, mai spun specialistii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.