Comisia Europena (CE) avertizeaza in ultimul raport, ca 30% dintre ghirlandele luminoase de Craciun prezinta un risc evident si direct de incendiu si de electrocutare, amenintand siguranta locuintelor.

La 30,4% din ghirlandele luminoase examinate s-au constatat probleme grave de neconformitate care produc riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu, sau chiar de ambele tipuri. In general, aceste probleme grave de neconformitate provin din nerespectarea prevederilor tehnice de siguranta in cursul fabricarii, se arata in raportul CE.

Probleme mai putin grave de neconformitate, care nu pun imediat in pericol siguranta utilizatorului, precum deficientele de etichetare sau care se refera la instructiunile oferite, au fost constatate la alte 40% din ghirlandele luminoase testate.

Cele trei probleme principale constatate au fost:

  • 25% din ghirlandele luminoase au esuat la testele de siguranta privind clemele de fixare a cablurilor. Fixarea defectuoasa a cablurilor poate duce la detasarea unor fire electrice si constituie astfel un risc grav de electrocutare;
  • 23% din ghirlandele electrice nu au respectat prevederea referitoare la "suprafata sectiunii". Prin urmare, cablajul era prea subtire pentru intensitatea curentului electric utilizat, ceea ce mareste riscul de supraincalzire si de incendiu;
  • 28% au esuat la testele de siguranta pentru cabluri. Ceea ce inseamna ca izolarea si finisarea ghirlandei prezinta un risc de electrocutare.

"Daca intentionam sa „tinem luminile aprinse” de Craciun, consumatorii trebuie sa aiba incredere ca nu se fac compromisuri in privinta sigurantei produselor. Consumatorii doresc ca produsele cumparate de Craciun sa le ofere cel mai avantajos raport intre calitate si pret si doresc sa aiba de unde alege, dar in niciun caz in detrimentul sigurantei. Raportul in cauza reprezinta o punere in garda. Autoritatile nationale si sectorul industrial trebuie sa-si dubleze eforturile pentru a completa lacunele si neregulile care au drept consecinta introducerea pe piata si in locuintele noastre a unor produse de proasta calitate", a declarat comisarul european pentru Protectia Consumatorului, Meglena Kuneva.

Nivelul de neconformitate a variat de la un stat membru la altul. Daca in Ungaria, 95,7% dintre ghirlande prezentau riscuri grave pentru consumatori, Tarile de Jos au reusit sa reduca la jumatate numarul produselor periculoase la jumatate prin sistemul de monitorizarii pietei ghirlandelor luminoase implementat acum 8 ani. Astfel numai 56% din grilandele examinate in cadrul proiectului au prezentat neconformitati.

In ceea ce priveste consumatorii, comisarul considera ca participarea acestora este extrem de pretioasa pentru a reduce la minimum riscurile privind siguranta. "Fiti vigilenti, atenti si avertizati, si astfel vom putea petrece un Craciun fericit si in deplina siguranta", a adaugat Kuneva.

Totodata, CE le recomanda cetatenilor europeni urmatoarele:

  • Cumparati ghirlande luminoase de la comercianti demni de incredere care garanteaza respectarea normelor de siguranta.
  • Nu lasa ti niciodata ghirlandele luminoase aprinse in absenta dumneavoastra sau noaptea, in timp ce dormiti.
  • In caz de suspiciune a oricarui tip de problema electrica sau mecanica cu privire la ghirlande luminoase noi sau pe care le-a ti utilizat deja, nu va asumati nici un risc. Opriti utilizarea acestora si returnati-le magazinului de unde provin insotite de o reclamatie.

Raportul realizat de CE prezinta concluziile unui proiect comun de monitorizare a pietei implicand autoritati din Ungaria, Germania, Slovacia, Slovenia si Tarile de Jos. Testarea a avut loc intre noiembrie 2007 si mai 2009, la intervale diferite, pe 196 de esantioane de ghirlande luminoase, selectate in mod aleatoriu din intreaga gama de preturi. Esantioanele au fost verificate in functie de peste 20 de criterii administrative si tehnice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.