Editia 2009 a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura a inregistrat un numar de aproximativ 107.000 vizitatori, potrivit organizatorilor, ceea ce ar reprezenta un record al evenimentului.
Chiar daca numarul expozantilor, 385 de edituri si organizatii culturale, a fost mai mic decat anul trecut, evenimentul s-a bucurat de cel putin aceeasi afluenta de public ca in 2008, cand organizatorii, Radio Romania, estimau numarul vizitatorilor la peste 100.000, scrie NewsIn.

Targul a fost gazduit, si in acest an, de Pavilionul Central Romexpo, unde, pe o suprafata de 14.000 de metri patrati, expozantii le-au oferit cititorilor pachete promotionale si reduceri, alaturi de lansari, sesiuni de autografe si dezbateri.

Prin votul publicului, volumul "Inca de pe atunci vulpea era vanatorul", scris de Herta Müller si aparut la Humanitas Fiction, a desemnat cea mai ravnita carte de la Gaudeamus 2009, premiul in valoare de 2.000 lei fiind oferit de Tipografia Radin.

Cititorii au mai alcatuit, de asemenea, clasamente ale editurilor, la trei categorii. Astfel, dintre editurile cu peste 100 de titluri publicate in 2008, Trofeul Gaudeamus a revenit Humanitas, urmata in top de Grupul Rao si Polirom. La categoria 50-100 de titluri publicate anul trecut, castigatoare a fost desemnata editura Art, in timp ce, din randul editurilor cu mai putin de 50 de titluri lansate in 2008, cele mai multe voturi au mers catre editura Vremea.

Premiu de excelenta al evenimentului, in valoare de 3.500 de lei, a fost acordat de Radio Romania editurii Art, pentru "amploarea si dinamica proiectului editorial", in timp ce editura Comunicare.ro, a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, a fost distinsa cu Premiul Educatia, pentru "modul de prezentare a ofertei educationale si pentru publicarea operelor complete ale intemeietorului invatamantului romanesc modern, Spiru Haret".

Premiul pentru traducere i-a fost acordat Antoanetei Ralian, pentru cele 105 carti talmacite in limba romana, printre care titluri importante din literatura de limba engleza.

La aceasta editie, in postura de presedinte de onoare s-au aflat Ana Blandiana, presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, academicienii Nicolae Breban si Adam Puslojic, precum si presedintele director general al Radio Romania, Maria Toghina.

Targul Gaudeamus 2009 a fost inclus de Comisia Europeana in calendarul Anului European al Creativitatii si Inovarii, in semn de recunoastere a anvergurii si standardelor sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.