Scriitoarea de origine romana care a castigat in acest an premiul Nobel pentru literatura, Herta Muller, a scris o poezie pentru timisoreni, la 20 de ani de la Revolutia din 1989, care va fi citita in Piata Operei din Timisoara in 18 decembrie, transmite NewsIn.
"Chip far’ de chip/ frunte de nisip/ glas far’ de glas/ ce-a mai ramas/ timp a ramas/ timp far’ de timp/ ce-as putea sa schimb/ unu dintre frati/ pentru un Carpati", asa incepe poezia Pe-asfalt sta un pantof descult, scrisa de Herta Muller pentru evenimentele de la Timisoara dedicate Revolutiei din 1989.

"Ne-a trimis aceasta poezie, pe care noi am vrea sa o citeasca Victor Rebenciuc. Vom vedea daca actorul va accepta acest lucru, a declarat directorul Directiei de Comunicare din cadrul Primariei Timisoara, Violeta Mihalache.

Autoritatile doreau sa o invite pe laureata premiului Nobel la Timisoara, cu prilejul a 20 de la ani de la Revolutie, insa aceasta a preferat sa trimita poezia pentru timisoreni.

"Am un singur gand/ ce-as putea sa vand/ boaba de strugure/ sau un nasture/ sapca far’ de cap/ as putea sa tac/ mai pentru nimic/ noaptea coase-un sac/ de intuneric// Iarba vitrega amara/ fluiera un tren in gara/ sau un copil far’ de adulti/ pe-asfalt sta un pantof descult"
, este textul poeziei scrisa de Herta Muller.

In Piata Operei din Timisoara, sub coordonarea directorului Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, Primaria Timisoara a pregatit, pentru 18 decembrie, un spectacol grandios. Orchestrele si corurile reunite ale Operei Nationale Romane si ale Filarmonicii Banatul din Timisoara vor interpreta "Messa da Requiem, de Giuseppe Verdi.

Intre partile Recviemului vot fi citite texte adunate de publicistul Viorel Marineasa, din documentele arhivei Memorialului Revolutiei, care vor fi citite de actori. De asemenea, pe ecranele care vor fi asezate de-o parte si de alta a balconului Operei Nationale din Timisoara, vor fi proiectate imagini din zilele Revolutiei.

Spectacolul are sapte parti si este programat sa inceapa la ora 18.00, fiind asteptati zeci de mii de oameni in Piata Victoriei.

Herta Müller este laureata a numeroase premii internationale: Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) si Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) si cel international - "IMPAC Dublin" Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost nominalizata de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.