Poliglot, umanist, economist de succes sau sportiv. Multi dintre parinti se intreaba care este pregatirea pe care sa o dea copiilor pentru a avea un viitor asigurat. Prin intermediul testelor psihologice, abilitatile copilului pot fi descoperite.

Pentru a lua o hotarire cu privire la educatia copilului, la domeniul in care acesta il va alege sa studieze, multi dintre parinti apeleaza la sfatul unei persoane autorizate, precum psihologul sau psihopedagogul. In functie de abilitatile copilului, de ceea ce isi doreste el, dar si de meseriile care vor fi cautate si din care, in viitor, se va cistiga foarte bine, parintii si copilul iau decizia.

Limba straina si sport de la trei ani

Testul psihopedagogic i se face copilului care are intre trei si cinci ani, pentru a-i descoperi primele trasaturi de caracter, temperamentul sau anumite deficiente. "Prin acest test, vad la ce nivel de inteligenta este. Daca este sub nivelul virstei, parintele nu trebuie sa se ingrijoreze. Asta insemna doar ca are o capacitate mai lenesa de a asimila lucrurile si poate fi normalizata in timp", spune Carmen Ghinea, doctor in psihologie. Intre trei si cinci ani, este bine ca micutul sa inceapa sa invete si o limba straina, dar si sa practice un sport.

La 11 ani, copilul trebuie orientat catre un domeniu

La sase ani, in functie de personalitate, copilul trebuie pregatit pentru scoala. De exemplu, daca are un caracter rebel, parintele nu trebuie sa-i spuna ca la scoala va fi disciplina, altfel, viitorul elev nu va fi interesat si va deveni un copil cu probleme. "E bine sa nu intre intr-o clasa numeroasa, pentru ca invatatoarea sa poata sa le acorde in mod egal atentie scolarilor", mai spune Carmen Ghinea.

Din clasa a V-a, cind copilul are 11 ani, personalitatea lui incepe sa se contureze. Acum familia trebuie sa-l motiveze pe copil si sa-l directioneze, in functie de dorintele lui, catre un anumit domeniu.

Alternativa educatiei private

Daca parintii vor sa le dea copiilor educatia pe care o considera corespunzatoare, ei pot alege o scoala privata. Numai ca sumele platite pentru pregatirea copilului vor fi mult mai mari, in medie 12 milioane pe luna. In scolile private, ei pot opta pentru orele de pictura, sculptura, dans modern, lectii de pian sau initierea in calculatoare. Scolile private organizeaza regulat si activitati extrascolare in care copiii sint direct implicati.

In liceu, tinarul ajunge la un grad de stabilitate, cu o personalitate cit de cit matura. "Pentru ca are un set de aptitudini clare, consilierea vocationala este bine-venita. Astfel, parintele va sti ce orientari are copilul sau si-l poate indruma cu usurinta spre o cariera", adauga psihologul Ghinea. Pina in clasa a XII-a, elevul trebuie sa dea teste de aptitudini, de comportament si rezistenta la stres.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.