Peste 3.700 de absolventi ai studiilor de licenta s-au inscris la programele de masterat propuse de Universitatea "Spiru Haret", desi acestea nu au obtinut niciun fel de aviz din partea Agentiei Romane de Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARSCIS).

"In anul universitar 2009-2010, s-au inscris la studii post-universitare de masterat 902 persoane, iar la studii universitare de masterat ciclul II Bologna, 2.800 de persoane", au precizat pentru NewsIn reprezentantii Universitatii "Spiru Haret".

Pe langa formele de studii zi si frecventa redusa, in oferta universitatii au fost incluse si masterate online, fara a se face diferente la acordarea diplomelor. "Nu conteaza forma de invatamant, ci rezultatele obtinute la examenele finale", spune purtatorul de cuvant al institutiei, Corneliu Toader.

Potrivit ARACIS
, Universitatea "Spiru Haret" si-a retras, in anul 2007, toate dosarele depuse la ARACIS pentru acreditarea programelor de studii universitare de masterat. "Pana in prezent ARACIS, nu a acreditat niciun program de studii universitare de masterat al acestei universitati", anunta ARACIS.

Desi Legea calitatii prevede evaluari periodice si acreditarea cursurilor de catre o agentie de calitate, Universitatea "Spiru Haret" spune ca aceasta nu este o prioritate a institutiei. "ARACIS nu este o structura reprezentativa si credibila pentru ca e condusa de persoane care fac parte din corpul profesoral al universitatilor de stat. Vrem sa ne orientam spre agentii de asigurarea a calitatii din strainatate, cu o reputatie profunda. Deocamdata, suntem acreditati prin lege", spune Toader, referindu-se la Legile 2/2008 si 250/2009, care cuprind reglementari legate de organizarea programelor de masterat.

Potrivt legilor mentionate, "universitatile acreditate, supuse periodic evaluarii institutionale, pot decide, prin hotarare a senatului, infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat, de doctorat si de studii postuniversitare, cuprinse in domeniile stiintifice ale universitatii", dar si ca "programele de masterat dintr-un domeniu se considera acreditate daca cel putin un program de masterat din acel domeniu este acreditat".

Pentru a-i atrage pe studenti la programele de masterat ale "Spiru Haret", universitatea a derulat, in septembrie, o campanie publicitara agresiva in cotidienele nationale. In reclame se preciza ca programele sunt acreditate, insa, potrivit unei anchete a Consilului Roman pentru Publicitate (RAC), reclamele erau mincinoase.

Cum RAC este insa un organism consultativ, nimeni nu va avea de suferit pentru aparitia respectivelor anunturi publicitare in ziare. De altfel, ARACIS nu a facut niciun demers pentru lamurirea acestei situatii, nu a reclamat aparitia anunturilor si nici nu a anuntat public ca programele de masterat respective nu sunt acreditate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.