Pretul la carne, mezeluri, lactate, dar si alte alimente va exploda de la inceputul anului viitor, din cauza anularii subventiilor, majorarii accizelor si a deprecierii leului.

Incepand de anul viitor, fermierii nu vor mai primi subventii pentru carnea de porc si pasare, pentru oua, dar si pentru motorina, potrivit Presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu: "De mai bine de trei luni, nimeni de la Ministerul Agriculturii nu mai accepta nici un fel de intalniri cu operatorii din industria alimentara. Taierea subventiilor, cresterea accizelor si devalorizarea leului vor duce la explozia preturilor alimentelor. Imi este greu sa cred ca alimentele se vor scumpi numai cu 20%, dupa inceputul anului. Aceste scumpiri de cel putin 20% inseamna faliment pentru operatori. Romanii vor manca alimente importate pentru ca sunt mai ieftine. Cresterea accizelor va scumpi unele produse si cu 30-40%", a declarat acesta pentru Gardianul.

Acesta a explicat astfel ca nu vor exista niciun fel de ieftiniri in perioada Craciunului: "In ultimele doua saptamani, romanii sunt interesati sa cumpere porci. De saptamana viitoare, se scumpesc porcii pentru ca se apropie Craciunul. Mancam carne de porc mai ieftina din Polonia, Germania, Ungaria si Danemarca"

Totodata, carnea de pui se va scumpi cu peste 20% de la 1 ianuarie 2010, fermierii urmand sa majoreze preturile pentru a compensa anularea subventiilor incepand cu anul viitor, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), citat de Mediafax.

Cititi mai multe in Gardianul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.