Doua treimi dintre gospodine declara insa ca au conservat mai putine legume si fructe decat anul trecut, din motive de ordin financiar.

Romanii prefera metoda traditionala de conservare a muraturilor. Astfel, gemurile, dulceata si legumele la borcan sunt preparate la domiciliu, arata un studiu efectuat de GfK Romania, in luna octombrie.

In ceea ce priveste varsta, persoanele care folosesc cel mai intens metodele de conservare, atat in 2008, cat si in 2009 sunt cele de varsta ceva mai inaintata (50-59 ani). De celalata parte, persoanele tinere, cu varsta cuprinsa intre 20-29 ani, declara ca nu obisnuiesc sa conserve alimente.

Numarul membrilor familiei influenteaza de asemenea tipurile de legume si fructe preparate pentru iarna in propria bucatarie. Daca muraturile si gemul sau dulceata se conserva mai mult in gospodariile formate din mai multe persoane, legumele congelate sunt folosite mai putin in gospodariile formate dintr-o singura persoana. Persoanele necasatorite folosesc mai putin metodele de conservare, mai ales pentru muraturi, gem, dulceata sau compot, in timp ce persoanele divortate sau separate obisnuiesc sa conserve mai mult legume si fructe congelate.

Daca ne referim la nivelul de educatie si de venituri, persoanele cu facultate sau studii postuniversitare declara ca obisnuiesc mai putin sa foloseasca metodele de conservare. De asemenea, persoanele cu venituri personale mai ridicate conserva fructe sau legume in mai mica masura. Fructele si legumele congelate sunt conservate mai mult de persoanele care au un venit mai mare de 1500 lei pe gospodarie si care lucreaza cu norma intreaga. Persoanele cu o educatie scazuta, cu venit personal mic (sub 400 lei), care nu lucreaza sau pensionarii conserva mai putin fata de anul trecut, in principal din motive financiare, dar si din dorinta de a-si proteja sanatatea.

Persoanele rezidente in Bucuresti conserva mai putin fructe si legume, spre deosebire de cele din Oltenia care prefera gemurile, dulceata si compotul, sau cele din Banat, care opteaza mai mult pentru fructe congelate. Conservarea legumelor la borcan este o metoda mai des intalnita in zona Moldovei.

Ca tendinta generala, se conserva mai mult in zona rurala decat in zona urbana, subliniaza studiul GfK. Daca legumele si fructele congelate sunt preferate ca modalitati de conservare in zona urbana, in rural se pun la conservat mai mult muraturi, gem, dulceata si compot.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.