Romania este pe ultimul loc in clasamentul statelor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste perceptia generala asupra coruptiei, potrivit unui studiu dat ieri publicitatii de Transparency International Romania.
“2009 este primul din ultimii sapte ani in care nu au fost inregistrate progrese in lupta anticoruptie”, a declarat directorul Transparency Romania, Victor Alistar, la lansarea raportului.

Astfel, conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei lansat de Transparency International, Romania obtine 3,8 puncte din 10, punctaj egal cu cel din anul precedent. Acest indice este intre 1 si 10, tarile care au cel mai apropiat punctaj de limita maxima fiind cele in care s-au inregistrat cele mai putine pareri ca exista coruptie.

"Romania revine pe ultimul loc in clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene, pe care il disputa cu Bulgaria si Grecia. In timp ce Bulgaria obtine acelasi punctaj ca Romania ca urmare a unei cresteri de 0,2 puncte, Grecia ajunge pe aceasta pozitie in urma pierderii a 0,9 puncte fata de anul 2008", a declarat Alistar in cadrul unei conferinte de presa, potrivit NewsIn.

Potrivit reprezentantului TI-Romania scorul obtinut in 2009 indica plafonarea Romaniei, acesta fiind primul an din 2002 in care nu s-a mai inregistrat nicio imbunatatire in rezultatele obtinute in lupta impotriva coruptiei.

Transparency International Romania
apreciaza ca aceasta stagnare este rezultatul lipsei de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesiva a tuturor pilonilor de integritate si la afectarea credibilitatii reformelor si a Romaniei in general.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.