Scandalul implicarii pesedistului Viorel Hrebenciuc in cumpararea actiunilor de la ziarul „Adevarul“ de catre fostul director Dumitru Tinu, decedat in urma unui accident rutier, a reizbucnit.

Emilia Iucinu, femeia care a trait 20 de ani alaturi de Dumitru Tinu, a dezvaluit in timpul emisiunii "Nasul" difuzate de B1 TV existenta unei chitante care ar demonstra negru pe alb legaturile dintre Hrebenciuc si Tinu. Potrivit acesteia, in toamna anului 2002, Dumitru Tinu a imprumutat de la Viorel Hrebenciuc circa 1,7 milioane de euro, bani destinati cumpararii actiunilor. "Este pana la urma un lucru absolut normal. Erau prieteni (n.r.- Dumitru Tinu si Viorel Hrebenciuc) si a fost un imprumut ca intre prieteni.

Dupa moartea lui insa nu stiu daca si cum au fost returnati acesti bani", ne-a declarat despre acest episod Emilia Iucinu. "Nu inteleg de ce Ana-Maria Tinu ascunde lucrurile astea, asa cum nu stiu ce s-a intamplat cu documentele lui din seif sau cu cele despre care el spunea ca vor revolutiona politica romaneasca", a marturisit ieri Emilia Iucinu pentru ziarul "Averea".

Ea a evitat insa sa comenteze de unde ar fi avut Hrebenciuc atatia bani. In ce priveste posibila exhumare a trupului lui Dumitru Tinu, pentru prelevarea unor probe ADN care sa dovedeasca legatura dintre fiul ei, Andrei Iucinu, si fostul ziarist, femeia ne-a declarat ca "doar daca va fi dezgropat se vor vedea si alte lucruri". "In mod categoric sunt si alte lucruri care vor iesi la iveala nu doar faptul ca Andrei este fiul meu si al lui Tinu. Moartea lui este unul din aceste lucruri. Ea va fi lamurita", a continuat Emilia Iucinu.

La 1 ianuarie 2003, Volvo-ul condus de Dumitru Tinu s-a rasturnat in santul de pe marginea DN 1, in timp ce acesta se indrepta catre casa de vacanta de la Breaza. Imediat, s-au conturat scenarii criminale in jurul mortii fostului director al ziarului "Adevarul". Martorii oculari au relatat traiectoria ciudata a masinii conduse de Tinu, care brusc, fara viteza, a intrat pe contrasens, rasturnandu-se in santul de pe marginea drumului.

Paradoxal, examenul cadavrului a aratat ca Tinu a murit in urma loviturilor puternice primite in interiorul masinii, fiind izbit in habitaclu. La nici trei saptamani de la moartea ziaristului au aparut speculatii privind averea lui Tinu. S-au vehiculat pentru prima oara numele lui Viorel Hrebenciuc si al lui Fatih Taher in legatura cu sume de bani imprumutate de ziarist pentru a cumpara actiunile "Adevarului".

Cei doi au negat, insa, astfel de legaturi. Discutiile despre relatiile lui Tinu cu Hrebenciuc-Taher au fost reluate in primavara acestui an o data cu schimbarea intregii echipe redactionale a cotidianului "Adevarul". Intr-o emisiune televizata, Hrebenciuc a sustinut ca nu detine nici o actiune la ziar si nici n-a dat bani pentru cumpararea actiunilor. Contactat de "Averea", el a declarat: "Nu este adevarat ca i-am dat bani lui Tinu. Mai mult, nu comentez"

Dumitru Tinu a dus o viata dubla

La zece zile de la moartea lui Dumitru Tinu, redactiile cotidienelor centrale au primit o scrisoare in care un tanar de 17 ani, Andrei Iucinu, sustinea ca este fiul "secret" al ziaristului si ca nu a putut sa se inteleaga cu familia legitima a lui Tinu pentru a fi recunoscut. Baiatul, cu sprijinul avocatului Sergiu Andon si al mamei sale, reclama atitudinea Tamarei si a Annei Maria Tinu - sotia, respectiv fiica legitima a jurnalistului - si anunta ca vrea sa participe la dezbaterea mostenirii.

Din acel moment a iesit la iveala ca, timp de douazeci de ani, Dumitru Tinu a dus, o viata dubla. Din iulie 1983, relatia lui Tinu cu Emilia Iucinu era cunoscuta de catre apropiatii acestuia. Doi ani mai tarziu din relatia celor doi a rezultat Andrei. La 30 ianuarie 2003, baiatul s-a infatisat in fata instantei pentru a i se recunoaste paternitatea. Probele aduse, ulterior, de catre avocatul acestuia au fost zdrobitoare.

Mai mult, Cristian Tudor Popescu dar si alti ziaristi de la "Adevarul" au fost audiati de catre instanta, depozitiile acestora venind in sprijinul lui Andrei. Dupa un an de la moartea lui Dumitru Tinu - la 22 ianuarie 2004 - magistratii bucuresteni au decis ca tanarului de 18 ani, Andrei Iucinu, sa-i fie intocmite actele de stare civila pe numele Tinu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.