De astazi incepe greva de avertisment la Metrorex. Intre orele 4.00-6.00 metroul nu va circula in Capitala, protestatarii amenintand chiar si cu o greva generala in zilele care urmeaza, daca salariile nu le vor fi majorate.
Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, a declarat pentru NewsIn ca va solicita o majorare de salariu cu aproximativ 20% in cadrul noului contract colectiv de munca.

"Greva generala va avea loc marti, pe 17 noiembrie, si se vor bloca toate trenurile de metrou pana la ora 16.00", a precizat presedintele USLM.

Ultima majorarea salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008. Radoi a precizat ca salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se incadreaza in medie la 1.500-1.600 lei.

Potrivit USLM, in 2009 numarul calatorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi in 2008, la 650.000 pe zi anul acesta. De asemenea, s-a redus frecventa de circulatie a trenurilor de la cinci la trei minute si s-au dat patru statii in exploatare, fara angajarea altor salariati.


Protestele nu au solutionat pana acum nimic

Miercuri, dupa 15 minute de asteptari, guvernatii i-au anuntat, pe protestatatii Metrorex, ca a inceput sedinta de guvern si nu mai au timp de discutii, astfel, angajatii de la metrou vor continua protestele in zilele urmatoare, conform programului anuntat initial, a declarat liderul sindicatului USLM, Ion Radoi.

"Pot sa spun ca ne-am bucurat de o atitudine incalificabila a celor de la Guvern. Ne-au tinut un sfert de ora, dupa care ne-au spus ca nu avem cu cine sa vorbim ca a inceput sedinta de guvern. In aceasta cladire (a guvernului, n.r) nu s-a auzit de legea bunului simt
", a declarat Ion Radoi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM).

Acesta a mai spus ca cei care emit legi nu le respecta. "Protestele vor continua. In plus, nu cred ca bugetul pentru 2009 al Metrorex se va aproba. Daca, in urma unor negocieri, se va ajunge sa semnam contractul colectiv de munca nu vom accepta sub nicio forma, fara o marire de pana la 20% a salariilor", a mai spus Radoi.

Aproximativ 200 de angajati de la metrou au protestat ieri, pentru a doua zi consecutiv, in fata sediului Guvernului, nemultumiti ca la 1 noiembrie contractul colectiv de munca a expirat si ca bugetul de venituri si cheltuieli pe 2009 nu a fost inca aprobat. Circa 200 de angajati Metrorex au protestat si marti, in fata sediului Guvernului, amenintand cu greva generala pe 17 noiembrie. O delegatie a sindicalistilor, formata din cinci membri, a depus marti la Guvern o adresa, cea de-a treia din aceasta luna, in atentia lui Emil Boc, in care informeaza ca la 1 noiembrie a expirat contractul colectiv de munca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.