O tanara din Cluj Napoca viseaza sa ajunga la cea mai mare scoala de design din Europa pentru a se perfectiona in acest domeniu, insa criza financiara loveste si visurile, nu doar buzunarele.
"As putea fi designerul automobilului pe care il vei conduce in 2015", spune Alexandra Ciobanu despre ea insasi. Pasiunea ei pentru designul auto a fost intretinuta de mult talent, vointa si motivatie iar toate premiile obtinute au incurajat-o sa viseze ca poate deveni un designer auto de renume.

Ca si in alte domenii ale educatiei si formarii profesionale, Romania schiopateaza in ceea ce priveste existenta unor specializari cum este, de exemplu, designul auto, astfel incat tinerii sunt nevoiti sa isi continuie studiile in afara tarii. N-ar fi acesta un aspect negativ daca in joc nu ar intra si factorul financiar, deja discriminatoriu pentru sute de tineri foarte talentati si capabili, care insa nu au posibiitati materiale. Este si cazul Alexandrei.



“Acum aproape o luna am castigat o bursa ce acopera 20% din taxa de scolarizare la Institutul European de Design-Master in Artele Transportului la Torino. A fost cea mai fericita zi. A fost momentul in care am spus ca se poate. Proiectul meu de automobil ecologic de campus universitar a castigat . Partea umbrita a castigului este faptul ca o scoala care costa 11.500 euro pe an percepe o taxa de inscriere de 5000 euro, care trebuie platita din buzunarul studentului.

A fost bine, am gandit ca o sa scriu cateva mailuri la companiile cele mai importante in domeniu, pentru a le cere o bursa privata. Criza insa a ajuns si in acest domeniu. Am incercat apoi la diverse fundatii care sprijina studentii, dar care din pacate isi terminasera fondurile pentru anul acesta”, marturiseste tanara designerita pe blogul ei.

In acest moment, singura speranta a tinerei artiste este aceea ca oamenii o vor ajuta prin donatii pentru a putea plati taxa de inscriere la facultate.

“Singura sansa care mi-a ramas acum este sa incerc sa strang cat mai multe donatii pana ajung la suma de 4250 euro, urmand ca pana in aprilie 2010 sa reusesc sa acopar si suma pentru completarea taxei de scolarizare. Daca doriti sa-mi sprijiniti dreptul la educatie, contul in care puteti dona este RO21RNCB0318027525970001, (in RON) deschis la BCR Cluj, pe numele Ciobanu Alina-Alexandra”.

Aceast apel nu ar trebui sa fie considerat in fapt, decat o palma fictiva, dar usturatoare, la adresa unei societati care nu stie sa investeasca in valorile sale si in capitalul extraordinar pe care il reprezinta tinerii talentati si determinati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.