Directorul SRI, George Maior, a confirmat duminica, la Realitatea TV, ca la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne au avut loc scurgeri de informatii, aratand ca documente ale acestui serviciu au "ajuns pe bloguri".
"Au existat cel putin doua sau trei documente care provin dintr-un serviciu de informatii care sunt pe bloguri. Este vorba despre un document secret al Interpolului, care e pe blog si se stie de unde este. Si ma refer si la acele scrisori de la Hayssam, care de asemenea sunt pe bloguri, cu stampila de provenienta dintr-un alt serviciu departamental. Este vorba despre serviciul Ministerului de Interne, DGIPI. De acolo sunt aceste documente", a declarat George Maior.

Directorul SRI a spus ca trebuie sa se faca o ancheta in legatura cu traseul acestor documente secrete. "Acolo trebuie sa se faca o investigatie, sper sa se ajunga la o concluzie in legatura cu provenienta lor si de unde au aparut aceste scurgeri in acest moment", a mai declarat Maior.

Ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, anunta, la sfarsitul lunii octombrie, ca a sesizat Parchetul in legatura cu scurgerile de informatii de la DGIPI. Blaga spunea ca primul dosar trimis la Parchet a fost inaintat chiar de fostul ministru, Dan Nica, care ar fi avut cunostinta de aceste probleme inca din lunile aprilie-mai, arata NewsIn.

"Primul dosar trimis la Parchet a fost dat de domnul Nica. Lucrurile s-au precipitat foarte tare in a doua si treia decada a lunii septembrie, chiar daca astfel de lucruri se stiau din lunile aprilie-mai. Eu am continuat sa trimit date vizavi de unele persoane despre care stia si domnul Nica”, a declarat Vasile Blaga.

Potrivit ministrului interimar al MAI, informatiile copiate de angajatii Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna(DGIPI) sunt relevante pentru siguranta nationala si nu pentru batalia politica. El a precizat ca certificatele privind accesul la informatii secrete ale ofiterilor din DGIPI au fost retrase de catre ORNISS.

Ministrul interimar al MAI, Vasile Blaga, l-a acuzat la jumatatea lunii octombrie pe Dan Nica de faptul ca, in perioada in care a condus MAI, ar fi refuzat sa demita o serie de persoane din minister, desi stia ca acestora li se retrasese certificatul ORNISS pentru ca au copiat si transmis "cui nu trebuie" informatii secrete.

Vasile Blaga a precizat ca motivul pentru care a schimbat "atat de repede" o serie de oameni din functii, odata cu preluarea conducerii ministerului, este acela ca fostul ministru al Internelor, Dan Nica, nu ar fi procedat la schimbarea unor persoane "care nu mai aveau acces la informatii clasificate, datorita scurgerii de informatii" din arhiva serviciului de informatii al ministerului.

El a explicat faptul ca, inainte de a li se retrage certificatul, persoanele respective aveau dreptul sa se uite la acele informatii, dar nu aveau voie sa le copieze si sa le dea mai departe.

Ministrul interimar a dat asigurari ca arhiva "Doi si-un sfert" "este la loc sigur, numai ca s-au copiat informatii strict secrete". "Mai mult, s-au copiat transcripturi dupa inregistrari, legal, cu mandat de siguranta nationala sau pe crima organizata. Si s-au gasit, sigur, acolo unde nu trebuia. O parte din acestea au fost deja transmise Parchetului General. Eu spun lucruri foarte grave, dar ma opresc aici pentru ca cei in cauza trebuie sa-si faca datoria, Parchetul General", a sustinut democrat-liberalul. Acesta a aratat ca este vorba de "un numar destul de mare de persoane" care ar fi fost mentinute in functie desi nu mai aveau acces la informatii clasificate.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.