Nicolaescu afirma ca motivul pentru care Basescu sustine ca Romania nu are nevoie sa importe vaccinuri este, de fapt, imposibilitatea de a mai face acest lucru
Fostul ministru al Sanatatii il critica anuntul presedintelui potrivit caruia Romania ar putea lansa pe piata un milion de doze de vaccin, desi in realitate remediul va fi disponibil in cateva saptamani, nefiind testat si aprobat de forurile de resort

"in Romania exista, intr-adevar, cca.1,3 milioane de doze de vaccin contra AH1N1, numai ca acesta nu este testat si aprobat, iar aceasta procedura dureaza de la o luna la trei luni, asta presupunind ca nu se descopera vreo problema la respectivul vaccin. Ori testele respective au fost declansate de catre Agentia Nationala a Medicamentului abia acum citeva zile. In consecinta, este exclus ca vaccinarea populatiei sa poata incepe in citeva zile, cum sustine presedintele, ci in citeva saptamini, cel mai devreme. Pe de alta parte, Basescu refuza sa spuna adevaratul motiv pentru care sustine ca Romania nu are nevoie sa importe vaccinuri din strainatate. Explicatia e simpla si dramatica: in acest moment, chiar daca vrem sa cumparam miine vaccinuri, cu banii jos, e imposibil, pentru ca nu mai exista stocurile necesare la nivel european. Contractele trebuiau incheiate inca din primavara, cind marile concerne farmaceutice au facut oferte catre tara noastra, numai ca atunci, guveranii i-au tratat cu refuz. De acum, orice contract am incheia, am primi dozele de vaccin cel mai devreme prin aprilie" a declarat Nicolaescu pentru Inpolitics.

Fostul ministru mai atrage atentia asupra faptului ca populatia din Romania nu a fost vaccinata nici macar impotriva gripei obisnuite, in conditiile in care suprapunerea sezoanelor propice propagarii gripei porcine si a celei obisnuite poate da nastere in perioada urmatoare unor complicatii cu urmari dramatice.

  • Adrian Streinu Cercel si-a depus demisia

De partea cealalata, Traian Basescu il acuza pe Adrian Streinu de faptul ca incearca sa panicheze populatia. Drept urmare, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii si-a scris demisia din functie in dimineata zilei de marti si a trimis-o premierului in exercitiu Emil Boc, potrivit reprezentantilor ministerului, citati de NewsIn.

  • Videanu: Nu am acceptat demisia lui Streinu Cercel

Ministrul interimar al Sanatatii, Adriean Videanu, a anuntat marti seara ca nu a acceptat demisia secretarului de stat Adrian Streinu Cercel si ca a facut apel la acesta sa renunte la demisie si sa gestioneze situatia generata de gripa porcina.

Adriean Videanu a declarat, la B1 TV, ca nu cunoaste motivele demisiei lui Adrian Streinu Cercel. "Eu nu i-am acceptat demisia, am facut apel sa renunte la demisie in ideea de a gestiona gripa porcina", a spus ministrul, adaugand ca secretarul de stat este "un foarte bun si recunoscut virusolog".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.