Importul si distributia de medicamente sunt la un pas de blocaj. In plina pandemie de gripa, spitalele si farmaciile au acumulat datorii de peste 120 de milioane de euro.
"Spitalele au datorii de peste 60 de milioane de euro, din care grosul dateaza din 2007-2008, iar farmaciile, cel putin la fel de mult, datoriile fiind acumulate in doar cateva luni, din martie 2009 incoace", a precizat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile, citat de NewsIn.

In opinia presedintelui ADMR, solutia posibila in acest moment ar fi o infuzie de lichiditati din partea catorva banci, pentru sustinerea sistemului de factoring.

"In urma cu zece zile, am propus aceasta varianta, care presupune sa decontam facturile emise farmaciilor la banci aflate in contract Ministerul de Finante si Ministerul Sanatatii. Maine vom avea o intalnire cu ministrii Videanu si Pogea la care speram sa fie discutat si subiectul acestor datorii. Daca nu se gaseste o solutie pentru rezolvarea blocajului financiar generalizat, vom asista, in cateva saptamani, la prabusirea intregului sistemului sanitar", a mai spus Viorel Vasile.

In privinta antiviralelor indispensabile pentru tratarea gripei, presedintele ADMR spune ca, de cateva luni, acestea nu mai sunt disponibile in farmaciile cu circuit deschis, intrand direct in stocurile Ministerului Sanatatii.

Potrivit reprezentantilor ministerului, stocul de antivirale se ridica, in prezent, la 400.000 de doze, iar alte 1.375.000 de doze se afla in procedura de achizitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.