Pentru a ajunge la standardele de locuire din Uniunea Europeana, Bucurestiul va trebui sa isi completeze fondul locativ, in urmatorii 20 de ani, cu inca 200.000 de locuinte. "Este nevoie ca peste 200.000 de locuinte sa fie construite in viitorii 20 de ani pentru a ajunge la standardul de calitate si locuire din UE", ne-a declarat prof. dr. arh. Doina Cristea, de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti.

Situatia nu este mai buna nici la nivelul celorlalte localitati din tara. Specialistii imobiliari considera ca in Romania, in momentul de fata, exista un deficit de circa un milion de locuinte si ar trebui investite miliarde de euro pentru acoperirea nevoii de case. Potrivit sociologilor, standardul de suprafata locuibila in Uniunea Europeana este de 30 metri patrati pe persoana, in timp ce tara noastra se afla abia la jumatatea acestui nivel. "Romania este mult in urma tarilor din Uniunea Europeana.

Doar Bulgaria mai este alaturi de Romania, in tara noastra suprafata locuibila fiind de 14,2 metri patrati pentru o persoana", ne-a declarat Adrian Dan, cercetator principal la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV). In Republica Ceha, suprafata locuibila pe persoana este de 25,5 metri patrati. Cel mai aproape de standarde se afla Ungaria, care le-a si depasit, cu 32,1 metri patrati. La fel si Estonia, cu 32 metri patrati. Suprafata locuibila pentru un polonez este de 18,2 metri patrati, pentru un leton 20,9 metri patrati, pentru un slovac de 21,9 metri patrati, pentru un croat de 22,1 metri patrati.

Unui bulgar ii revin 16,7 metri patrati. Doar albanezii stau mai inghesuiti decat romanii, avand 8 metri patrati, pentru fiecare locuitor. Pentru a ajunge celelalte state din UE, sociologii sunt de parere ca este nevoie de realizarea unor politici coerente de locuire si o strategie pe termen lung, care sa stimuleze investitiile in acest sector.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.