Una dintre cauze este aceea ca, fata de femei, pacientii de sex masculin sunt mult mai reticenti in ceea ce priveste contactul cu medicul, potrivit specialistilor in domeniu
In general, barbatii nu merg la medic pentru a raporta simptomele, ceea ce conduce la diagonosticarea tardiva a bolii, au aratat medicii prezenti ieri la conferinta cu tema „Cancerul la barbati - preventie, depistare, tratamente”, ce a avut loc in Capitala.

In plus, fata de femei, barbatii sunt mai putin dispusi sa-si schimbe stilul de viata neadecvat, ca obezitatea si fumatul regasaindu-se printre principalii factorii care contribuie la aparitia cancerului, au subliniat specialistii, relateaza NewsIn. "Obezitatea asociata cu diabetul reprezinta un risc crescut de cancer", a precizat medicul Constantin Ionescu Targoviste.

Cat despre rolul fumatului, este atat de bine dovedit, incat renuntarea laacest viciu ramane un mijloc de preventie foarte eficient.

  • Cancerul de prostata, cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor
Cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer la barbati, care cauzeaza, zilnic, peste 250 de decese in Europa, in timp ce cancerului pulmonar este cea mai frecventa cauza de deces in tarile dezvoltate,

Cu toate acestea, preventia si depistarea cancerului la barbati sunt in prezent posibile intr-o mai mare masura, fata de anii trecuti, potrivit prof. dr. Irinel Popescu, specialist prezent la conferinta din Bucuresti.

Directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, dr. Daniel Popescu, a declarat la randul sau ca anumite afectiuni grave, printre care si formele de cancer in randul barbatilor, au inceput sa fie interesante si din punctde vedere al acoperirii populatiei. "Cancerul a devenit o problema de sanatate publica - varsta a II-a si a III-a reprezinta cea mai mare pondere a populatiei, iar cresterea sperantei de viata duce la aparitia unor afectiuni care nu erau atat de numeroase si frecvente pana acum. Cancerul de prostata este o afectiune care poate fi prevenita, iar o simpla examinare anuala poate indeparta aceasta afectiune grava", a spus Daniel Popescu.

Riscul imbolnavirii de cancer la barbati este cu 16% mai mare decat la femei, mai spun specialistii. Mai mult, daca se exclud tipurile de cancer specifice pentru sexe, cum ar fi cel de prostata sau de san, se evidentiaza faptul ca riscul de imbolnavire este cu 60% mai mare la barbati, iar mortalitatea, cu 70% mai ridicata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.