Prima sala de operatii hibrid din Romania a fost inaugurata astazi la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi. Investitia, asigurata din fonduri guvernamentale, se ridica la peste 1,5 milioane euro
"Incepand de astazi, municipiul Iasi detine un echipament modern, unic in tara, care va duce atat la salvarea vietii multor pacienti cu afectiuni cardiologice, cat si la instruirea studentilor care vor opta pentru aceasta specialitate. Astfel, orasul se racordeaza circuitului de valori internationale din domeniu", a declarat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr.T.Popa" din Iasi, relateaza NewsIn.

Acesta a adaugat ca Institutul de Boli Cardiovasculare a fost dotat cu un echipament numit Artis ZEEGO, primul suport capabil de o rotire pe mai multe axe ce poate fi pozitionat exact acolo unde doreste operatorul, cu o inalta precizie.

Echipamentul, care este elementul principal al noii sali de operatie, este instalat in pardoseala si are nevoie de un spatiu relativ mic de functionare si garare.

Potrivit reprezentantilor UMF Iasi, functionalitatea cheie a echipamentului consta in flexibilitatea oferita de centrul de comanda variabil, care permite operatorului sa ajusteze inaltimea sistemului in functie de necesitati. Astfel, se reduce considerabil oboseala operatorului, asociata des cu procedurilor lungi.

"Dotarile acestuia recomanda folosirea lui in aplicatii variate precum cardiologie interventionala, proceduri hibride, proceduri generala vasculare, electrofiziologie si proceduri structurale ale inimii", afirma reprezentantii universitatii iesene. In Europa mai exista doar 15 astfel de echipamente, in conditiile in care in Europa de Est sunt doar doua instalate, respectiv in Cehia si Turcia, a precizat Rectorul UMF.

Echipamentul Artis ZEEGO va permite tratarea prin interventii minutioase a peste 80% dintre pacientii cu probleme cardiovasculare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.