Ministerul Sanatatii a anuntat ca marti au fost depistate primele cazuri de imbolnavire cu virusul gripal A/H1N1 la persoane care nu au calatorit intr-o zona afectata, deci nu au context epidemiologic identificat.

Potrivit Centrului National de Prevenire a Bolilor Transmisibile, cele doua cazuri sunt o fata de 9 ani, eleva intr-o scoala din Bucuresti si de o alta in varsta de 15 ani, din Iasi.

In ambele situatii, autoritatile sanitare au decis suspendarea, pentru o saptamana, a cursurilor din clasele in care invata elevele, arata comunicatul MS.

De asemenea, in cursul acestei zile, va incepe triajul epidemiologic pentru identificarea altor posibile cazuri.

In prezent, cele doua fete se afla izolate la domiciliu, unde li se administreaza medicatia anitivirala.

“Din acest moment, ne asteptam si la alte cazuri cu transmitere locala, fara context epidemiologic identificat. Numarul acestora va depinde foarte mult de modul in care populatia va respecta recomandarile noastre si va intelege ca aceste reglementari sunt facute sa protejeze atat persoana bolnava, cat si persoanele din jur. Este, in opinia mea, cea mai importanta responsabilitate civica cu care ne confruntam in ultimii ani”, a declarat doctorul Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatattii.

Ministerul Sanatatii atrage atentia cadrelor didactice asupra obligatiei de a realizeze, zilnic, la prima ora de curs, triajul epidemiologic si de a prezenta metodele de preventie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.