Plenul Senatului a adoptat o propunere legislativa privind modificarea legii prin care se prevede posibilitatea vanzarii locuintelor construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) la pret de inventar.
"Pretul de inventar reprezinta costul de constructie, la care se adauga costurile suportate de primarii pentru asigurarea utilitatilor. In continuare chiriasii acestor locuinte au prioritate la achizitie. Pretul de inventar al unei garsoniere construite de ANL in Bucuresti este de circa 20.000 de euro, iar in tara variaza intre 14.000 si 17.000 euro, in functie de suprafata, asta din cauza ca in tara asigurarea utilitatilor este mai ieftina“, a declarat Pavel Belinski, fostul director general al ANL, destituit in urma cu o saptamana, conform Capital.

Potrivit acestuia, vanzarea locuintelor ANL se facea pana acum la pretul pietei - stabilit de fiecare primarie in parte.

In plus, se propune ca banii rezultati din vanzari sa fie folositi exclusiv pentru constructia unor noi imobile in localitatile in care s-a realizat transferul dreptului de proprietate.

In prezent, principalul motiv care impiedica vanzarea este faptul ca actualii chiriasi au incheiat contracte pe o perioada nedeterminata si platesc o chirie modica de 100 lei, lucru care nu ii motiveaza sa isi cumpere locuintele, chiar daca au bani.

"Probabil ca pe viitor se va impune o masura care sa aduca chiria la nivelul pietei, dupa cinci ani spre exemplu, pentru a motiva achizitiile“, a mai spus Belinski.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.