Regizorul Corneliu Porumboiu, desemnat sa reprezinte Romania, cu "Politist, adjectiv", la Oscar 2010, are adversari redutabili pentru a intra pe lista nominalizarilor categoriei Cel mai bun film strain, printre care italianul Giuseppe Tornatore, germanul Michael Haneke si spaniolul Fernando Trueba.
Tornatore este prezent in cursa pentru Oscar 2010 cu cel mai recent film al sau, "Baaria", pelicula autobiografica despre localitatea sa natala si sicilienii printre care a crescut. Reputatul cineast italian are in palmares doua distinctii BAFTA si alte 25 de premii la festivaluri, insa cel mai important este, fara indoiala, Oscarul castigat de "Nuovo cinema Paradiso", in 1990, chiar la categoria Cel mai bun film strain. In 1998, Tornatore a realizat o alta capodopera, "La leggenda del pianista sull'oceano", recompensata cu un Glob de Aur pentru coloana sonora a lui Ennio Morricone, noteaza NewsIn.

Michael Haneke va reprezenta Germania cu "The White Ribbon", o poveste despre ritualiile stranii petrecute intr-un sat din nordul Germaniei, in anii de dinaintea Primului Razboi Mondial. Filmul a fost revelatia editiei 2009 a Festivalului International de la Cannes, cu trei premii, printre care si Palme d'Or. Criticii dau ca sigura intrarea peliculei pe lista nominalizarilor dintre care se va alege castigatorul.

Fernando Trueba, unul dintre cei mai reputati cineasti spanioli contemporani, se numara, si el, printre favoritii intrarii in "finala" pentru Oscarul acordat celei mai valoroase pelicule din afara SUA, datorita filmului "The Dancer and the Thief". De altfel, Trueba a trait deja gloria de castigator la gala Premiilor Academiei Americane de Film, dupa ce pelicula sa "Belle epoque", cu Penelope Cruz in rolul principal, a castigat, in 1994, Oscarul pentru cel mai bun film strain.

In total, pe lista filmelor ce aspira la Oscarul 2010 pentru cel mai bun film strain au ramas 65 de filme, din tari cu traditie in cinematografie, dar si de pe taramuri "exotice" ca Bangladesh, Puerto Rico sau Sri Lanka.

Nominalizarile vor fi anuntate pe 2 februarie, iar festivitatea de premiere va avea loc pe 7 martie, la Kodak Theatre din Los Angeles. Pentru fiecare categorie a Oscarurilor vor fi nominalizate cinci filme, cu exceptie celei pentru alegerea celui mai bun film al anului, la care, din 2010, vor fi nominalizate 10 pelicule.

Filmul "Politist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, a fost desemnat sa reprezinte Romania in urma deciziei unui juriu format din sapte critici de specialitate autohtoni. Anul trecut, Romania a inscris in cursa pentru Oscar filmul "Restul e tacere", regizat de Nae Caranfil, care nu a ajuns insa pe lista finala a nominalizarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.