Cineastul Paul Barbaneagra, discipol al lui Mircea Eliade premiat in mai multe randuri pentru filme documentare consacrate culturii, a incetat din viata, vineri dimineata, la Paris, la varsta de 80 de ani, a anuntat Teatrul National din Bucuresti (TNB).
"Discipol al lui Mircea Eliade, autor a numeroase filme documentare consacrate artei si culturii, Paul Barbaneagra r?mane in memoria noastr? un ambasador peste Timp al traditiei, un mesager al invizibilului ce transpare in marile creatii umane. Operele sale pun in discutie rostul si piatra de incercare a omului modern: reg?sirea sacrului", precizeaza reprezentantii TNB, intr-un comunicat de presa.

Nascut in Romania in 1929, Paul Barbaneagra a urmat Institul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, dupa studii de medicina. A realizat, incepand cu anul 1957, documentare, filme de scurt si mediu metraj.

Din 1964 a trait in Franta, iar in 1976 a primit Marele Premiu pentru scenariu la Festivalul International de Arta pentru pelicula „Versailles: Palatul - Templu al Regelui Soare”. In anul 1987 ii consacra maestrului sau Mircea Eliade filmul „Mircea Eliade si redescoperirea sacrului”. In anul 1990, primeste Marele Premiu al Audiovizualului francez pentru intreaga activitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.