In urma cresterii termenului de plata a facturilor emise de farmaciile aflate in contract cu casa de asigurari de sanatate, hotarata de guvern, Consiliul National al Colegiului Farmacistilor din Romania avertizeaza sistarea livrarilor de medicamente gratuite sau compensate
Guvernul Romaniei a decis saptamana trecuta marirea termenului de plata de la 60 de zile, la 210 zile, cu mentiunea ca aceasta masura sa se aplice retroactiv, incepand cu luna iunie 2009. Astfel, de astazi, timp de sapte luni, farmaciile ar trebui sa plateasca lunar medicamentele achizitionate, taxele si impozitele catre bugetul de stat, T.V.A.-ul, dar si salariile, chiriile si utilitatile, potrivit unui comunicat de presa remis astazi de Colegiul Farmacistilor din Romania.

In replica, farmacistii sustin ca aceasta situatie va avea consecinte dramatice in privinta asigurarii medicamentelor necesare tuturor pacientilor, cu precadere celor cu boli cronice, grave, precum diabet, hepatita etc., pentru care asigurarea tratamentului necesar este vitala.

Impresionanta suma de 2.800 de milioane lei, pe care Guvernul a anuntat ca i-ar fi alocat sistemului sanitar sunt bani virtuali, care vor fi decontati din bugetul anului 2010, sustine Colegiul Farmacistilor, considerand decizia ca fiind iresponsabila, masura ce va duce farmaciile, in scurt timp, in imposibilitatea de a functiona.

"Deja o treime dintre farmaciile din Romania se confrunta cu mari dificultati financiare, fiind in stare de insolventa. Primii care vor avea de suferit, sunt si cei mai vulnerabili, adica farmaciile din mediul rural si pacientii acestora", anunta Consiliul Farmacistilor.

Astfel, Colegiul Farmacistilor din Romania face apel la Guvernul Romaniei sa deschida "usa dialogului", in caz contrar, fiind nevoit sa caute echitate in fata Presedintiei, Parlamentului, instantelor judecatoresti si institutiilor europene. Colegiul Farmacistilor din Romania anunta demersuri catre toate aceste institutii, pentru a se apara de ceea ce considera a fi un abuz de putere a statului, se mai mentioneaza in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.