Trofeul Anim'est 2009, acordat sambata seara, in Capitala, la cea de-a patra editie a celui mai important festival de film de animatie din Romania, a revenit scurtmetrajului olandez "The Phantom of The Cinema" ("Fantoma de la cinema"), regizat de olandezul Eric van Schaaik.
Juriul, format din regizorul elvetian Georges Schwizgebel, producatoarea franceza Guilaine Bergeret si criticul roman de film Alex Leo Serban, a apreciat productia olandeza "pentru omagiul adus cinematografului, intr-o maniera burlesca, surprinzatoare si inovatoare", informeaza NewsIn.

Distinctia pentru cel mai bun lungmetraj, oferita de Animax, a revenit filmului japonez "Piano no mori" ("Pianul din padure"), realizat in 2007 de Masayuki Kojima si receptat de juriu drept un „moment de emotie, surpriza si uimire”.

Vali Chincisan, regizorul "Copacului urban", a fost marele castigator in competitia romaneasca, scurtmetrajul lui fiind rasplatit cu premiul pentru cel mai bun film romanesc al acestei editii de Anim'est, oferit de Centrul Cultural European al Sectorului 6.

Cel mai bun film studentesc de la Anim'est 2009 a fost desemnat "Never drive a car when you're dead" ("Niciodata sa nu conduci o masina cand esti mort "), realizat de germanul Georg Dashuber si descris de juriul sectiunii ca fiind "senzual, sarmant, cu o doza de suprarealism".

La categoria Cel mai bun videoclip a castigat americanul Bill Plympton, care are in palmares doua nominalizari la Oscar si s-a inscris in competitia de la Bucuresti cu "Mexican Standoff (Falling into you)".

Filmul bulgaro-german "Three Sisters and Andrey" ("Trei surori si Andrei"), regizat de Boris Despotov si Andrey Paounov, este primul castigator al trofeului sectiunii Balkanimation, premiera programului competitional al celei de-a patra editii Anim'est, in timp ce scurtmetrajul olandez "Post!" ("Posta!") a fost distins cu Premiul Publicului.

Tot la festivitatea de premiere de sambata, realizatoarea de animatie Luminita Cazacu a fost rasplatita cu un trofeu pentru Intreaga Activitate si le-a multumit organizatorilor festivalului pentru ca "nu lasa sa moara animatia romaneasca si dau nastere, in fiecare an, acestei sarbatori".

Filmele premiate la Anim'est 2009 vor fi prezentate, din nou, duminica, de la ora 20:30, in proiectia ce inchide Anim'est 2009 la Cinema Patria din Capitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.