In aceasta duminica au loc sfintirea noilor clopote ale Bisericii Evanghelice din Bistrita si de sfintirea Bisericii Palatului Cotroceni din Bucuresti. La aceste evenimente participa si numerosi politicieni, printre care presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedintele Traian Basescu si primul ministru, Gheorghe Pogea.
Slujba de sfintire a clopotelor Bisericii Evanghelice, oficiata in limbile romana, maghiara si germana, de un sobor de preoti condusi de episcopul Klein din Sibiu, a inceput duminica, la ora 10.00 in Piata Centrala din Bistrita in aripa sudica a bisericii. Preotii au rostit binecuvantari, iar preotul paroh Johann Dieter Krauss a explicat ca, pentru prima oara din epoca interbelica, Biserixca Evanghelica are din nou, trei clopote. Intre cele doua razboaie, clopotul mijlociu a fost topit ca sa fie transformat in munitie, iar apoi Biserica a ramas cu doua clopote, informeaza NewsIn.

De data aceasta, gratie sasilor bistriteni stabiliti in Europa, Biserica are, din nou, trei clopote care au costat 120.000 de euro. Clopotele vechi s-au topit, in 11 iunie 2008, cand Biserica Evanghelica a fost cuprinsa de un incendiu.

Dupa slujba de sfintire oaspetii, printre care s-a aflat si Mircea Geoana, au fost invitati sa intre in Biserica, inca in reabilitare, pentru a vedea frumusetile lacasului si sa asculte un concert de orga.

Mircea Geoana a sosit, in Bistrita-Nasaud, sambata seara in jurul orei 17.00 si a participat al „Toamna bistriteana” (n.r. ziua recoltei), dar si la Festivalul International al Fanfarelor „Mihai Warga”. Geoana s-a intalnit apoi cu activul PSD din judet, peste 500 de oameni, caruia i s-a adresat de la tribuna Centrului Cultural Municipal, asigurandu-l ca, in luna decembrie, PSD va forma un nou guvern, ca partid majoritar, iar cei care si-au pierdut functiile de sefi le vor redobandi.

De asemenea, duminica mai are loc si sfintirea Bisericii Palatului Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu si a prea fericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, relateaza Realitatea.net.

Peste 4500 de persoane si sute de invitati, printre care si ministrul Culturii Theodor Paleologu, Gheorghe Pogea, primarul sectorului 2 si multi politicieni au participat la slujba de sfintire din curtea Palatului Cotroceni.

La pranz seful statului cu sotia au trecut prin altar, acesta fiind singurul moment, la sfintirea bisericii, cand femeile au acces in altar.

Biserica Palatului Cotroceni, care poarta hramurile "Adormirea Maicii Domnului" si "Sfintii Serghie si Vah", a fost demolata in perioada comunista. Lucrarile de reconstructie care au fost realizate integral pe temelia fostului lacas de cult ridicat de Serban Cantacuzino in urma cu 330 de ani, au fost incepute in 2003 si au costat circa 1 milion de euro.

Biserica a fost integrata in circuitul de vizitare din Muzeul National Cotroceni si va fi deschisa publicului incepand de luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.