Lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) au inceput ieri la resedinta patriarhala din Cluj. Timp de doua zile, ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane vor analiza mai multe aspecte, printre care se numara si tragicul caz de la Manastirea "Sfanta Treime" din Tanacu, acolo unde, dupa cum se stie, o tanara sora a murit in chinuri groznice, fiind legata pe cruce, infometata si insetata.

Un alt subiect discutat de Sfantul Sinod priveste, potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, pr. Costel Stoica, avortul si euthanasia, Comisa Nationala de Bioetica a BOR prezentand doua referate legate de acest aspect. In acelasi timp, in cadrul sedintei Sfantului Sinod, se va analiza propunerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de canonizare a Mitropolitului Dosoftei, care a trait in secolul al XVII-lea.

De asemenea, un alt punct pe ordinea sedintei Sfantului Sinod priveste analizarea stadiul dialogului Patriarhiei Romane cu Patriarhia Ortodoxa Sarba in legatura cu situatia Episcopiei Ortodoxe Romane de la Varset, care nu este recunoscuta de autoritatea bisericeasca din tara vecina. De altfel, Mitropolitul Olteniei, PS Teofan, a prezentat rezultatele intrevederii pe care a avut-o in urma cu o luna, la Belgrad, cu reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Sarbe.

Episcopii trebuie sa-si asume responsabilitatea

Cazul tragediei de la Manastirea Sfanta Treime din Tanacu a fost dezbatut inca din prima zi a sedintei Sfantului Sinod. In acest sens, PS arhiepiscopul Clujului Bartolomeu Anania a cerut ca Biserica sa-si rezolve singura problemele si sa actioneze cu fermitate, precizand ca trebuie sa existe o atentie sporita in momentul hirotonirilor. In acelasi timp, PS Bartolomeu Anania a adaugat ca este nevoie de o mai mare supraveghere din partea Bisericii si ca cei ce trebuie sa-si asume responsabilitatea in cazuri precum cel de la Tanacu sunt episcopii.

In aceeasi ordine de idei, cazul Tanacu a fost deja analizat de Comisia canonica, juridica si pentru disciplina a Sinodului, care a intocmit un raport legat de acest caz fara precedent. Pe baza raportului intocmit de aceasta comisie, condusa de PS Mitropolitul Teofan al Olteniei si din care face parte de altfel si arhiereul-vicar al Episcopiei Husilor Corneliu Barladeanu, Sfantul Sinod urmeaza sa dispuna masurile ce trebuie luate in cazul de la "Sfanta Treime".

Zvonuri infirmate

Altfel, potrivit unor surse ale ziarului ZIUA, participantii la sedinta Sfantului Sinod s-au aratat uimiti fata de zvonurile aparute in ultimul timp si care se referau la o eventuala propunere de retragere a Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Romaniei. Varianta a fost dezmintita categoric de cei prezenti ieri la sedinta Sfantului Sinod, acestia sustinand ca nici nu poate fi vorba despre vreo propunere privind retragerea Prea Fericitului Teoctist.

In acelasi timp, acestia au infirmat un alt zvon legat de impunerea unei limite de varsta pentru Patriarhul Romaniei. Pe de alta parte, potrivit acelorasi surse, participantii la Sfantul Sinod s-a aratat ingrijorati de starea de sanatate a Arhiepiscopului Ardealului PS Antonie Plamadeala, in varsta de 79 de ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.