Desi alimente indicate pentru consum, verdeturile stufoase, precum spanacul si salata, se gasesc pe lista celor mai periculoase produse de consum, responsabile pentru mii de boli, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor in nutritie
Centrul de cercetare pentru protectia consumatorilor citat de CNN enumera, in ordine descrescatoare, cele mai riscante alimente, din punct de vedere al bolilor si chiar deceselor pe care le provoaca.

Acestea sunt: legumele verzi (salata, spanacul, varza etc) oule, tonul, stridiile, cartofii, branza, inghetata, rosiile, si fuctele de padure (afine, mure, zmeura).

Cercetatorii au nominalizat alimentele in functie de numarul riscurilor de sanatate asociate in urma consumului, din anul 1990 si pana in prezent. Cat despre severitatea bolilor, specialistii amintesc de la minorele dureri de stomac si pana la deces. Astfel, consumul verdeturilor mai sus mentionate cauzeaza in primul rand boli provocate de bacterii patogene precum E.coli, Norovirus si Salmonella. Cea din urma apare si in urma consumului de oua, in special daca nu sunt bine facute, dar si de branza si chiar rosii.

Totodata, infectii cu Salmonella and E. pot aparea si in urma consumului de cartofi, in special al celor folositi pentru mancaruri reci, precum salatele, cand pot fi combinati cu alte ingrediente contaminate. Studiul atrage atentia si asupra tonului congelat, care se deterioreaza repede, continand astfel toxine periculoase. Tonul la conserva este de asemenea periculos, in special in combinatie cu maioneza. Si mai surprinzator este faptul ca aceste bacterii supravietuiesc si in inghetata.

"Alimentele verzi sunt considerate sanatoase, dar din nefericire sunt asociate cu boli "nascute" din mancarurile la care sunt folosite, in urma carora milioane de oameni se imbolnavesc, iar alte mii de persoane necesita spitalizare sau isi pierd viata", spune specialistul Sarah Klein, implicata in studiu. Pentru combaterea acestor riscuri specialistii subliniaza necesitatea spalarii cu atentie a alimentelor mentionate.



Despre autor:


Abonează-te pe

Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.